Vliv na zdraví

 

Rostlinné tuky a jejich vliv na zdraví

Tuk patří mezi tři hlavní živiny, které tělo využívá. Některé druhy mastných kyselin si dokážeme vyrobit sami, ale některé musíme přijímat potravou. Tuky jsou zdrojem důležité energie a také chrání tělo před vysoušením a dehydratací. Dále pomáhají udržovat tělesnou teplotu a tepelně izolují orgány. Tuky jsou přenašečem vitamínů rozpustných v tucích (A,D,E,K) a pomáhají při vstřebávání a distribuci mnoha dalších živin. Tuky jsou základem některých hormonů.

Přibližně 30% denní energie, by měly tvořit tuky. Děti, protože rostou a vyvíjejí se, potřebují příjem tuků vyšší, asi 40% z celkového denního příjmu. Bohužel většina z nás jí o 50 až 100% tuku více, než je doporučováno. Je nutné si uvědomit, že tuky jsou skryté ve sladkém pečivu, ořechách, sušenkách, v koláčích i dortech, ale také v mase, uzeninách a sýrech a dalších mléčných výrobcích.

těhotenství, v době laktace a ve výživě kojenců je velmi důležitý přísun preformovaných vysoce nenasycených mastných kyselin. Jsou vysoce zastoupeny ve fosfolipidech buněčných membrán neuronů v mozku a retině. Významnou úlohu hrají v neuropsychickém vývoji a při vývoji zraku.

Rostlinné tuky a oleje jsou velkým zdrojem omega 6 mastných kyselin. Těch máme v potravě dostatek, ale omega 3 mastné kyseliny nám v jídelníčku chybí. Můžeme je doplnit pomocí ryb (losos, makrela, pstruh, sledi), ale obsahují je i vlašské ořechy, řepka, sója a oleje z nich.

Kromě potravinářského průmyslu se rostlinné oleje používají také v kosmeticemedicíněaromaterapii, dokonce bývají součástí i malířských barev.

Tuk, který se nachází v lidském organismu, rozdělujeme podle jeho funkce:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*