Encyklopedie potravin

Pokud rádi vaříte, zkoušíte nové recepty, zajímáte se o novinky ze světa potravin a nejste lhostejní ke třídění odpadů, tak jste tu správně!
Živočišné tuky jsou náchylné na teplotu. V teplejším prostředí začínají povolovat a roztékat se. Proto je do nákupního vozíku vkládejte až mezi posledními potravinami a v horkých letních měsících raději použijte na cestu domů chladící nebo termo tašku. Po cestě se nikde dlouho nezdržujte a po příchodu domů je co nejrychleji uložte do chladničky.
Při nákupu se snažte vyvarovat nakupování škodlivých tuků, jako jsou levné margaríny s obsahem trans-mastných kyselin. Tuky nakupujte v menším množství, nevytvářejte zbytečně velké zásoby a častěji si kupujte tuky čerstvé. Máslo by mělo být zabaleno v povoskovaném papíře, aby nepřijalo cizí pachy.
Máslo, které není označeno jako „čerstvé“ nebo „stolní“, je možné skladovat až 50 dní. Na obale musí být uvedeno datum spotřeby a musí být dodrženy skladovací podmínky.
Je jedním z nejtrvanlivějších tuků. Obsahuje antioxidanty, které brání oxidaci. Můžete ho skladovat až několik let. I zde je však nutné řídit se doporučením výrobce.
U ztužených tuků se doba spotřeby pohybuje okolo 6-ti měsíců, ale u jednotlivých výrobců se údaj může lišit, proto důkladně čtěte etikety. V současné době se však ztužené tuky již příliš nepoužívají a to především díky osvětě v oblasti výživy. Je vhodné je používat co nejméně. Vyrábí se hydrogenací, která pomůže přeměnit tuk původní na tuk ztužený, který je podstatně stálejší. Při tomto procesu ale vznikají trans mastné kyseliny, jejichž konzumace není pro zdraví prospěšná.
U margarínů se většinou trvanlivost uvádí okolo 8 týdnů. Pokud však margaríny nesprávně skladujeme, například při vyšší teplotě v chladničce, jejich trvanlivost se rychle snižuje. Tuky poté mohou začít měnit svou konzistenci a již nejsou tak vláčné.
Máslo je označení pro výrobek výhradně z mléčného tuku. Musí obsahovat minimálně 80% mléčného tuku, max. 16% vody a max. 2% mléčných „netuků“ v sušině. Pro výrobu másla se dnes častěji používá čerstvá smetana než kysaná, která se sbírá na povrchu mléka a poté se stlouká. Zbytek, který pak zůstane po stlučení másla, se nazývá podmáslí.
Pomazánkové máslo – obvykle 35 % tuku, vyrábí se z pasterované smetany se zvýšeným obsahem tukuprosté sušiny.
Margarín je výrobek z živočišného nebo rostlinného tuku, nemusí obsahovat mléčný tuk. Musí obsahovat min. 80% tuku.
Směsný tuk je výrobek z živočišného nebo rostlinného tuku s obsahem nejméně 10 a nejvýše 80% tuku mléčného, celkový obsah tuku musí být min. 80%.
Máslo z mléka krav, které se v letních měsících pasou venku a žerou zelenou stravu, je po dlouhá léta považováno za to nejlepší. Jeho barva je krásně žlutá. Naproti tomu máslo ze zimního mléka je světlé, skoro až bílé.
Lidské tělo potřebuje v zimě více tuku než v létě. Potřebujeme především omega 3 mastné kyseliny, které podporují udržení tělesného tepla. Toto potvrzuje i to, že Eskymáci potřebují mít ve své stravě asi 5x více tuku než obyvatelé tropů.
Jaro je naopak obdobím, kdy bychom měli tuky omezit. Naši předci to dobře věděli. Svědčí o tom půst před Velikonocemi.
Obvykle zde máme možnost velkého výběru za celkem přijatelnou cenu a vše je pod jednou „střechou“.
Na farmářských trzích můžeme koupit většinou opravdu kvalitní tuky a měli bychom mít možnost osobně poznat prodejce. Nezapomeňme se však zaměřit na způsob skladování prodávaných tuků, neboť při letních teplotách jsou tyto podmínky při venkovním prodeji značně ztížené.
Možnost výběru z různých druhů tuků obvykle v bio kvalitě. Bio kvalitu musí prodejci vždy doložit certifikátem
Údaje musí být uvedeny samozřejmě v českém jazyce.
Při nesprávném skladování nebo z jiných důvodů mohou nastat vady tuků.
Žluknutí (oxidace) – může být způsobena mikroorganismy a enzymy, které tuk rozkládají. Tento proces podporuje světlo a teplo.
Příměs cizích pachů – tuk nasaje pachy z jiných potravin nebo materiálů. Může k tomu dojít buď při nevhodném skladování, nebo přímo při výrobě.
Proto si při nákupu, převozu a skladování si dáváme pozor na porušení obalu. Také sledujeme datum spotřeby.