Ředkvičkový dip můžete podávat k salátům, masu nebo na topinku.
Italská zelená omáčka pesto ochutí skvěle jakýkoliv pokrm. Většina z nás zná a používá klasické bazalkové pesto. Pesto je oblíbenou surovinou nejen při přípravě těstovin, ale postupně si v naší české kuchyni získalo své místo. Mnozí z nás mu propadli natolik, že si ho připravují i sami doma a zkouší nové variace. Vyzkoušeli jste už pesto z řeřichy? Díky ní bude mít pesto nezaměnitelnou peprnou chuť a navíc si ji můžeme vypěstovat celoročně sami.
Specialita, na kterou Francouzi nedají dopustit – to jsou neodolatelné rilletes (čtěte "rijet"). Tato masová pochoutka pochází z 15. století z oblasti Touraine nacházející se ve střední Francii. Název vznikl jako zdrobnělina výrazu "rille" označujícího podlouhlý špalíček sádla.
Šéfkuchař Oldřich Sahajdák nám představí výborný recept na risotto z nevyužitých bylinkových stonků v duchu "zero waste", které si připravíme na bylinkové emulzi.
Takové rizoto může vyvolat vášnivé debaty o jeho přípravě. Někdo má rád to klasické české, někdo zase nedá dopustit na originální italské recepty. Vyzkoušejte si vegetariánskou variantu třeba z vlastnoručně nasbíraných lesních hub.
Rizoto bez masa, a přesto plné bílkovin? Díky cizrně bude rizoto navíc i zdrojem železa. Díky krásně barevné karotce navíc potěší i oči: při servírování a pro obsah betakarotenu.
Zdravá varianta běžného rizota bude skvělou přílohou i hlavním jídlem. Místo tempehu můžete použít dostupnější sóju nebo tofu.
Chřestové risotto se skládá jen ze čtyř surovin. Dejte si tedy záležet na jejich kvalitě. Výsledkem pak bude úžasná kombinace chutí křupavého chřestu a krémového risotta.
Avokádo bývá často používáno s oblibou hlavně ve studené kuchyni. Pokud ho ale vyzkoušíte i zapečené s touto kuřecí směsí, určitě si ho zamilujete i po tepelné úpravě jako hlavní chod.
Pokud najdeme v lednici vařené brambory ze včerejší večeře a změklá rajčata, právě jsme objevili základ pro vynikající rozmarýnové krokety se sýrem Pecorino a rajčatovým ragú. Uznávaný šéfkuchař Ondřej Hutnik nám ukáže, že zbytky jídla nemusí končit v koši nebo na kompostu. Ba naopak, můžeme si na nich ještě velmi pochutnat podle receptu na Jakvkuchyni.cz ze seriálu Gurmánské vaření beze zbytku!