Encyklopedie potravin

Pokud rádi vaříte, zkoušíte nové recepty, zajímáte se o novinky ze světa potravin a nejste lhostejní ke třídění odpadů, tak jste tu správně!
Ve srovnání s masem chovaných zvířat obsahuje zvěřina mnohem méně tuku a to 2-3 %. Nejvíce tuku pak obsahuje maso kančí (kančí 3-4%, jelení 2-3%, srnčí 2 % ).
Kvalita masa ze zvěřiny je závislá především na potravě, kterou zvíře přijímá. Pro příklad: jinak chutná i voní srnčí maso na jaře, kdy se živí především květy a bylinkami, a jinak na podzim, kdy přijímá hlavně žaludy či houby.
Kvalitu zvěřinového masa však ovlivňuje také způsob, jakým bylo zvíře zabito.
Pokud je zvěř pod stresem, maso je pak tmavší, tuhé a suché.
Typická příchuť zvěřinového masa je výrazně ovlivněna také dobou vyvrhnutí.
Maso ze zvěřiny, které si koupíme v obchodě v syrovém stavu, skladujeme v ledničce maximálně 2 dny.
Maso, které již prošlo tepelnou úpravou, lze v lednici skladovat maximálně 3 dny.
Při koupi chlazeného masa je nutné řídit se datem spotřeby na obalu a dbát na dodržení podmínek skladování.
Chlazené maso bez vakuování by nám mělo vydržet zdravotně nezávadné 2 - 4 dny. Vakuované chlazené maso pak o několik dní více a to cca 5 - 9 dní při dodržení skladovacích podmínek.
Trvanlivost mražené zvěřiny je delší oproti ostatním druhům masa.
Doporučená doba spotřeby masa se však může lišit dle výrobce a způsobu zpracování.
Každý prodejce musí prokázat, odkud zvěřina pochází. Každý kus zvěřiny musí projít veterinární kontrolou, zda je kus zdravotně nezávadný. Každá zvěřina musí mít svoji šarži. Toto označení slouží k dopátrání původu masa, kdyby se objevil problém. Chcete-li si zakoupit zvěřinu domů, nejlepší způsob je oslovit uživatele honitby a domluvit se s ním na přímém odběru. Takovýto kus musí být označený plombou a lístkem o původu zvěře. Dále můžeme zvěřinu zakoupit v klasické tržní síti.
Obvykle zde lze zakoupit zvěřinu za celkem přijatelnou cenu. Je však otázkou, zda zde bude maso opravdu vyzrálé.
Na farmářských trzích lze většinou zakoupit opravdu kvalitní a české maso.
Možnost výběru masa v bio kvalitě.
V případě spokojenosti lze vybudovat užší vztah mezi Vámi a prodávajícím.
U čerstvé zvěřiny v srsti (u spárkaté a černé) musí vždy být:
Údaje musí být uvedeny samozřejmě v českém jazyce.
Ke konzumaci volíme jen maso, které prošlo veterinární prohlídkou a je řádně označeno. Maso bez označení původu nemuselo být správně vykrveno, uchováváno a dozráváno, proto je zde zvýšené riziko mikrobiální kontaminace, případně je vyšší riziko přítomnosti některých výše zmíněných parazitů či virů. Z tohoto důvodu kupujeme zvěřinu pouze z prověřených zdrojů.