Už jste slyšeli o nenápadné bylince estragon? Pokud právě kroutíte hlavou, čtěte pozorně následující řádky. Tato francouzská bylinka překvapí v mnoha směrech.
Seznamme se s estragonem
Estragon má úplný název pelyněk estragon, nebo také pelyněk kozalec. Jen si ho nepleťme s pelyňkem pravým. Náš estragon má oproti němu totiž trošku jinou chuť. Pelyněk estragon
- je jen mírně hořký,
- hřejivý,
- nasládlý;
- najdeme v něm pepřový podtón;
- a zaznamenáme i stopu anýzové vůně.
Vsadíme boty, že není jediného Francouze, který by estragon neznal. Jak to? Francouzi ho milují a kouzlí s ním především v kuchyni.
Naproti tomu u nás estragon příliš známý není. A to je škoda. Tato jedinečná bylinka napomáhá zdravému trávení a navíc se pyšní regeneračními, výživnými a posilujícími (tonizujícími) účinky na celý organismus.
Jak estragon pěstovat?
Estragonu se bude dařit, pokud ho dáme na zahrádku, balkon nebo v bytě na parapet. Důležité je, aby na něj šlo světlo a nepřelévali jsme ho.
Kratší mrazíky by měl estragon zvládnout, ale ty delší už nemusí. Pokud ho máme venku, bude se mu v zimě lépe dařit, když mu vytvoříme lehkou přikrývku z listí nebo slámy.
Estragon a jeho použití v kuchyni
Estragon a francouzská kuchyně patří neodmyslitelně k sobě. Francouzi ho přidávají do masa, do omáček i do polévek. A to zdaleka není vše. Spoustu obyčejných pokrmů pozvedne do nebeských výšin.
Estragon můžeme naložit do vinného octa nebo olivového oleje. Uvolní se tím jeho typická vůně a chuť.
Potřebujete osvěžit dech a nemáte doma žvýkačku? Zkuste rozžvýkat snítka čerstvého estragonu.
Znáte oblíbenou francouzskou omáčka béarnaise? Je to právě jeden z těch pokrmů, do kterých se přidává estragonový ocet. A tím u pokrmu...Omáčka béarnaise
Máte s estragonem už zkušenosti? Podělte se o ně s Jakvkuchyni.cz! Pošlete nám váš oblíbený recept. Těšíme se!