Tohle zajímavé exotické ovoce jsme dřív znali jen v jeho sušené podobě, kdy se v obchodech objevovalo hlavně v období Vánoc. Později, při cestách do Středomoří jsme zjistili, jak lahodné mohou čerstvé fíky být. Skvěle chutnají samotné, v kombinaci se sýry, zapečené nebo ve sladkých dezertech. Fíkovníky pocházejí z oblasti Blízkého východu a patří mezi první rostliny, které naši předci pěstovali. Mnohé národy fíkovníky uctívaly jako posvátné stromy i pro jejich výjimečné účinky na zdraví. Dnes patří mezi největší pěstitele a vývozce fíků Španělsko, Portugalsko, Itálie, Řecko, Alžírsko a Kalifornie. Až zelené nebo fialové plody objevíte v obchodě mezi exotickým ovocem, neváhejte a pár kousků si kupte. Nehodí se sice k dlouhému skladování, ale určitě s nimi originálně a chutně zpestříte rodinný jídelníček.
Pomoc nejen pro studenty
Fíky obsahují velké množství aminokyselin, vitaminů a minerálních látek – např. draslík, vápník, vitamín A a B1, pektin a vlákninu. Prospěšné jsou i tím, že dokáží neutralizovat kyselé potraviny, které ve stravě většiny z nás převládají. Pomoci mohou i lidem, kteří mají střevní potíže, protože obsahují velké množství rozpustné i nerozpustné vlákniny. Zároveň ale mohou působit projímavě, proto bychom to s jejich konzumací neměli přehánět. Fíky jsou zároveň dobrým společníkem pro studenty, protože mají ideální poměr lehce stravitelných cukrů a vitaminů skupiny B. Mohou tak pomáhat zlepšovat soustředění, předcházet nervozitě a oddalovat duševní únavu.
Pokud vás bolí vás v krku, povařte rozkrájené čerstvé fíky krátce v osoleném mléce. Nechte trochu vychladnout a vlažný odvar použijte ke kloktání.
Fíky si rozumí se sýry i s vanilkou
Čerstvé fíky můžete s úspěchem kombinovat s nejrůznějšími sýry, jako jsou riccota, mascarpone, gorgonzola, rokfór, feta, kozí sýry nebo Lučina. Zkuste je třeba přidat nakrájené na plátky do salátu, doplnit je pomeranči, hrozinkami, salátovou Lučinou a pokrájenými jádry ořechů. Zakápněte javorovým sirupem a můžete podávat. Je to lahoda! Zkuste si celé fíky zapéct či ugrilovat. Tato příprava ještě zvýrazní jejich sladkou chuť. Úžasně chutnají především v kombinaci s kozími sýry. V kombinaci s kořením se nejvíce osvědčil tymián a rozmarýn. Chystáte-li se na sladké, například péct koláč s jablky či hruškami, zkuste nahradit část ovoce pokrájenými fíky, které krátce podusíte v trošce oslazené vody. V tom případě ale sáhněte po koření se sladkou chutí a vůní, jako je kardamom, vanilka, skořice nebo badyán. Určitě budete překvapeni, jaké nečekané chuťové nuance váš dezert získá!
Recepty: Štrúdl Maxipsa Fíka
Klasický štrúdl z fíků? Nic není nemožné. Vyzkoušejte tento lahodný dezert.
Recept - suroviny a postupExotické jednohubky
Exotická pochoutka, kterou překvapíte každou návštěvu. Výborně se hodí k bílému vínu!
Recept - suroviny a postup