Kvašení je jedním z nejzdravějších způsobů uchování zeleniny i ovoce. V kvašených potravinách je dokonce více vitamínů než v původních surovinách a především obsahují probiotické bakterie mléčného kvašení, které jsou zásadní pro zdravé zažívání.
Funguje to úplně jednoduše. Nakrájíte zeleninu, okořeníte, zalejete slanou vodou a přidáte probiotickou kulturu (tedy prospěšné bakterie). Slaná voda zamezí tomu, aby se v zelí množili nežádoucí bakterie, a naopak vytváří prostředí pro růst těch zdravých. Toto mléčné kvašení probíhá bez přístupu vzduchu, protože ve vzduchu jsou právě nežádoucí bakterie. V praxi to znamená, že je zelí třeba ponořit pod hladinu, stačí jej zatěžkat třeba kamenem nebo malým talířkem. Pak stačí přidat probiotickou kulturu, třeba ve formě tekutiny z jogurtu, zbylého láku z okurek nebo kapsle probiotik a zamíchat. Tři dny necháte při pokojové teplotě a jednou za den pootevřete víčko, aby se nashromážděné plyny dostaly ven.
Jak si připravit zdravou zakysanou salsu k chipsům?
Suroviny a postup
Na salsu
- rajčata (půl kilogramu)
- 1 střední cibuli
- chilli papričky
- 2 stroužky česneku
- pár rostlinek koriandru (nemusí být)
Na dochucení
- šťáva z 1 citrónu
- 1 polévková lžíce soli
- koření dle chuti – dvě lžíce tekutiny z jogurtu
- 2 lžíce láku z kysaných okurek nebo obsah jedné tablet probiotických bakterií
Tipy a triky
- Sklenice postavte na tác, třeba na pečení. Pokud se bakterie množí rychle, obsah může přebublat mimo sklenici.
- Pikantní salsu připravíte tak, že místo poloviny rajčat použijete pálivé papriky.
- Pro jemnou omáčku vynecháte chilli nebo přidáte obyčejnou papriku.
- V lednici vydrží salsa až půl roku, vždy ale zkontrolujte, zda dobře voní a na povrchu není bílá vrstva.
- Zachutnala vám salsa a sníte jich několik za týden? Připravte si obden (nebo i denně) vždy novou várku a budete mít hotovou omáčku po ruce, kdykoliv budete mít chuť.
- Pokud zakysanou zeleninu nejíte příliš často, dejte si jí raději menší množství párkrát denně. Tělo si na přísun hodných bakterií postupně zvykne a jejich usazování v trávicím traktu se obejde bez problémů.