Příprava jídla nám zabírá až hodinu času denně. Usnadněte si práci a ušetřete si čas díky zamrazeným potravinám. Když si připravíte do zásoby zeleninu, jednotlivé porce bylinek nebo bujónu, budete mít o to více času na vaření! Mrazení je navíc jedním z nejšetrnějších způsobů uchování potravin.
1Tvořítko na led je skvělé k přípravě jednotlivých porcí omáček, pesta, nastrouhaného sýra…. Poté, co jednotlivé porce zamrazíte, je můžete buď v tvořítku nechat, nebo je vylámat a dát do zvláštního sáčku.
2Sáček se hodí na zamrazení větších porcí zeleniny, hub, omáček nebo již připraveného jídla. Uzavřít jej můžete gumičkou nebo speciální sponkou. Náš tip: sáčky naplněné omáčkou uhlaďte a zamrazte naležato. Jednotlivé sáčky pak poskládejte vedle sebe jako knihy.
3Používáte často kořenovou zeleninu? Nastrouhejte si ji do zásoby, třeba na několik týdnů dopředu.
Náš tip: Kupte si několik kilo zeleniny, uvařte zeleninový vývar a zamrazte jej. Při přípravě polévky nebo jiného jídla vám ubyde spousta práce.
4Polévka, rizoto, zapékané brambory… Na spoustu pokrmů potřebujete nastrouhanou mrkev. Abyste nemusela pokaždé vytahovat struhadlo, připravte si ji ve větším množství.
Náš tip: Zeleninu velmi pečlivě usušte, aby případná voda ji po zamrazení nezničila.
5 Kostičky mrkve a celeru jednoduše vložíte do sáčku a zamrazíte. Při přípravě jídla pak stačí sáček se zeleninou vyndat a přidat k pokrmu.
Náš tip: Zeleninu vařte co nejkratší dobu, aby si zachovala výživné látky.
6Jednotlivé porce bylinek, česneku, pikantní omáčky nebo bujónu? Zamrazte je v tvořítku na led, vylámejte a pak použijte jen tolik, kolik potřebujete.
Náš tip: Tvořítko na led uchová i zbylé víno, které můžete použít do omáčky – a nemusíte kvůli pár lžicím vína otevírat celou láhev.
7Zamrazit můžete i tepelně zpracované potraviny, například houby. Na troše cibulky a oleje je poduste, vložte do krabičky a rychle zchlaďte ve studené vodě s ledem. Když pak tuto vychlazenou krabičku vložíte do mrazničky, zabráníte vytváření nepříjemné námrazy.
8Bylinky nasekejte a zalijte vodou nebo olivovým olejem. Stejně tak můžete zamrazit chilli papričky, česnek nebo jiné pochutiny.
9Potřebujete porci bazalky do omáčky? Není nic snazšího, než vyndat tuto krásnou kostku, a kuchyní se bude linout vůně jako z italské restaurace.