Banány podporují činnost srdce, pomáhají proti zácpě, odvádí z těla toxiny a zmírňují pálení žáhy. Z čerstvých banánů si můžeme připravit třeba ovocný salát, nebo banán s čokoládou a zmrzlinou. A z těch přezrálých, které mnozí z nás vyhazují, si můžeme připravit vynikající banánový chléb se sušeným ovocem a ořechy. Lahodný recept na vaření zero waste prozradí šéfkuchař Ondřej Hutnik v seriálu Gurmánské vaření beze zbytku na Jakvkuchyni.cz!
O seriálu Gurmánské vaření beze zbytku
Ondřej Hutnik je šéfkuchařem v restauraci Dvůr Perlová voda a na Jakvkuchyni.cz nás provede celým seriálem Gurmánské vaření beze zbytku.
Přibližně 25 % objemu našich popelnic tvoří bioodpad.
V tomto seriálu nechybí tipy, jak předcházet produkci potravinového odpadu. Ve 12 dílech si ukážeme ve 12 originálních receptech, jak zpracovat maximum potravin a zbytků jídel, ze kterých si a připravíme výborné plnohodnotné pokrmy. Nechybí ani tipy na ekologické hospodaření v kuchyni.
Třídění odpadu má smysl nejen v kuchyni…
Nezbytnou součástí jsou také tipy a informace, jak nakládat s různými druhy odpadu. Z analýz vyplývá, že v našich kuchyních vzniká okolo 80 – 90 % tříděného odpadu.
Při třídění odpadu bychom neměli zapomínat na zásady správného třídění, protože jen takový odpad může putovat k recyklaci.
Tip od Jakvkuchyni.cz: tahák na třídění odpadu v infografice Proč a jak třídit odpad?
Proč jíst banány každý den?
Banány jsou nutričně velmi bohaté a proto by v našem jídelníčku neměly chybět. Obsahují přírodní cukry: sacharózu, fruktózu a glukózu. Ty nám společně s vlákninou poskytují okamžitý přísun zdravé energie. Banány jsou také účinné prebiotikum. Pravidelnou konzumací tohoto ovoce zvýšíme počet zdraví prospěšných bakterií ve střevě.
Mimo jiné banány obsahují vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku. Tato kombinace je nutná pro zdraví našeho kardiovaskulárního systému.
Videorecept na banánový chléb se sušeným ovocem a ořechy
Vaření beze zbytku je šetrné k přírodě i k naší peněžence. Končí u vás doma přezrálé černé banány v koši?
Dejte jim v kuchyni ještě šanci a předcházejte plýtvání potravinami. Právě takové banány se skvěle hodí pro domácí banánový chléb se sušeným ovocem a ořechy. Je to jednoduché! Jak si připravit tuhle dobrotu můžete vidět ve video receptu!
Určitě se každému z nás už stalo, že jsme si domů koupili banány, na které jsme zapomněli a oni nám po čase stihly zčernat.
I...Banánový chléb se sušeným ovocem a vlašskými ořechy
O šéfkuchaři Ondřeji Hutnikovi
S vařením začínal ve Skotsku, ale dá se říct, že jeho cesty za poznáním různých chutí, procestoval celý svět. Jeho kuchařský um obohatily také stáže v michelinských restauracích po celém světě.
Když nabral zkušenosti, vrátil se domů a působil v mnoha luxusních restauracích, například v Maze by Gordon Ramsay, hotel Hilton Old Town, Phenix, Zátiší, Sia, Čestr nebo hotel Mandarin Oriental Prague.
Nyní ho najdeme na pozici šéfkuchaře v restauraci Dvůr Perlová voda. Více o Ondrovi v rozhovoru Životní cesta kuchařského světoběžníka Ondry Hutnika.