Je zdravá, lehce stravitelná a její nákup neohrozí náš rodinný rozpočet. Co to je? No přeci rýže! Zbylou rýži rozhodně jen tak nevyhazujte, vařte raději zero waste! Připravte si ji společně s vanilkou, skořicí a pečenými jablky na calvadosu. Recept na vaření beze zbytku přináší Jakvkuchyni.cz v novém dílu seriálu Gurmánské vaření beze zbytku!
Proč jíst rýži?
Pro to, aby se rýže objevovala pravidelně v našem jídelníčku, existuje celá řada důvodů.
Rýže je velmi snadno stravitelná – nepůsobí zažívací potíže dětem, seniorům a ani lidem, kteří mají problém s trávením.
Další důvody, proč bychom rýži měli dát šanci, jsou následující:
- neobsahuje cholesterol ani lepek. Můžeme ji tedy konzumovat při nejrůznějších dietách.
- Ukrývá se v ní málo kalorií a poměrně velké množství vlákniny. To je ideální kombinace pro odlehčený jídelníček, podrobněji v článku Rýže, královna kuchyně i světové politiky.
- Zastoupení minerálních látek je skutečně bohaté: fosfor, zinek, vápník a měď.
- Obsahuje vlákninu a také vitamíny B a E.
- konzumace rýže prospívá vlasům, nehtům, kostem i kůži.
Z rýže si můžeme nachystat slané i sladké dobroty. Podávat ji jako přílohu, přidat do salátů nebo z ní udělat hlavní složku pokrmu. Chybu neuděláme ani v jednom případě.
V tomto dílu seriálu Gurmánské vaření beze zbytku si ukážeme, jak využít zbylou rýži a připravit si z ní báječnou dobrotu!
Videorecept na rýži se skořicí a s pečenými jablky na calvadosu
Připravte si ze zbylé rýže vynikající dezert či hlavní jídlo. Kombinace pečených jablk na calvadosu se skořicí je pro opravdové labužníky! (Zdroj: Jakvkuchyni.cz)
Připravit si ho můžete i podle receptu na Jakvkuchyni.cz!
Jak využít velké množství rýže, kterou jsme včera uvařili a nedojedli poradí v receptu šéfkuchař Ondřej Hutnik, který připravil...Sladká rýže s vanilkou, skořicí a pečenými jablky na calvadosu
Šéfkuchař Ondřej Hutnik
Kdo miluje svou práci natolik, že si ji nechá vytetovat na kůži? Odpověď je jednoduchá – šéfkuchař Ondřej Hutnik.
Ondru baví především asijská kuchyně, která ho uchvátila svou rozmanitostí a pestrostí, více v rozhovoru Životní cesta kuchařského světoběžníka Ondry Hutnika.
Třídění odpadu má smysl
Při vaření vzniká nejrůznější odpad a mnohdy to nemůžeme ovlivnit. Na co ale vliv máme, to je jak s námi vyprodukovaným odpadem naložíme. přinášíme pár tipů v článku Jak naložit s obaly z kuchyně?
A skvělým rádcem je také abecední online správným tříděním odpadu průvodce Kam patří?