Sýr Halloumi se v posledních letech těší čím dál větší oblibě, a to zejména díky své chuti a všestrannému využití v kuchyni. Jakou má výživovou hodnotu, jak ho můžeme v kuchyni využít a recept na tortillu plněnou halloumi sýrem přináší článek na Jakvkuchyni.cz!
Halloumi je polotvrdý, nezrající sýr. Barvou a konzistencí může připomínat známější jadel či mozzarellu, ale jeho chuť a struktura je typická a nezaměnitelná.
Původ sýru halloumi
Tento sýr, kde jej obyvatelé vyráběli pouze z ovčího mléka, pochází z Kypru. Připravovali tak sýry, které opékali na ohni, poté je pokapali olejem a ochutili bylinkami – výsledek byl tak chutný, že začali podobné sýry vyrábět z mlék od různých hospodářských domácích zvířat, která měli k dispozici.
Proto jsou sýry často ze směsi mlék, můžeme se setkat s halloumi vyrobeného z kravského, kozího či ovčího dohromady v různém poměru.
Sýr halloumi je dnes rozšířený po celém světě, jeho obliba roste, i proto se dnes vyrábí nejčastěji z mléka směsného a jeho výroba je mnohem více průmyslovou záležitostí.
Sýr halloumi a jeho výživová hodnota
Tento sýr může být součástí plnohodnotného pokrmu, jelikož zastoupí bílkovinnou složku, která je v naší stravě nepostradatelná. Pravidelný dostatečný přísun bílkovin je důležitý pro udržení a budování svalové hmoty, správnou funkci imunitního systému atd.
Ve 100 g halloumi sýra je obsah bílkovin přibližně 20 g.
Nezanedbatelný je i obsah vápníku, který je důležitý pro zdravé zuby a kosti.
Zařazením halloumi si tedy nejen pochutnáme, ale navíc zajistíme tělu přísun bílkovin a vápníku. Podrobněji v seriálu Malý průvodce výživou, který se zabývá důležitostí jednotlivých složek ve stravě.
Na co je ale třeba si dát u halloumi sýra pozor, to je obsah tuků, a to obzvlášť, pokud se snažíme o redukci tělesné hmotnosti a pokud bychom zařazovali halloumi sýr do jídelníčku častěji.
Nevýhodou je právě vyšší obsah tuku a energie celkově.
U halloumi pozor na obsah tuku!
U sýrů je všeobecně doporučováno dodržet obsah tuku do 30 % t.v.s., respektive do 18 g tuku ve 100 g potraviny, což halloumi nesplňuje (obsah tuku 25 g/100 g). Některé obchodní řetězce nabízejí sýr halloumi v „light“ verzi, tedy se sníženým obsahem tuku, i přesto je ale obsah nasycených tuků stále značný.
Někteří výrobci navíc nahrazují obsah tuku přidaným cukrem, což také není ideální.
Jako vždy platí pravidlo, že pokud výrobek neznáme, je na místě si přečíst informace na obalu výrobku, který kupujeme.
Také je dobré si uvědomit, že halloumi patří mezi slané sýry. Jeho konzumaci by měli omezit lidé s vysokým krevním tlakem či jinými kardiovaskulárními onemocněními.
Z hlediska výživy není mezi různými druhy halloumi výrazný rozdíl. Pokud někdo netoleruje výrobky z kravského mléka, může do jídelníčku zařadit právě halloumi z ovčího či kozího mléka. Toto pravidlo platí jen v některých případech, pozor na záměny produktů.
DOBRÉ VĚDĚT
alergie na bílkovinu kravského mléka, v tomto případě to neplatí a není vhodné zařazovat jakékoliv mléčné výrobky.
Sýr halloumi a jeho využití v kuchyni
Při konzumaci sýr takzvaně vrže mezi zuby, za což mohou vlákna sýřeniny, která jsou po grilování vláčná a pružná.
Sýr bývá naložený ve slaném nálevu, proto již není vhodné při přípravě pokrmů z halloumi přidávat další sůl.
TIP od Jakvkuchyni.cz: pokud by se k sýru přidávaly další ingredience, které mají slanou chuť, můžeme sýr krátce ponořit do mléka, což by mělo zmírnit jeho slanost.
Halloumi patří k sýrům, které jsou oblíbené zejména během grilovací sezóny. Skvěle se pro tuto kulinární úpravu hodí, protože se na rozdíl od jiných sýrů neroztéká.
Není třeba žádných grilovacích desek, halloumi se zcela záměrně griluje přímo na roštu.
Halloumi nabízí nespočet způsobů využití. Výborně chutná na pánvi opečený, hodí se do salátů, toastů, tortill, sendvičů, těstovinových pokrmů, slaných koláčů, k pečené zelenině atd.
Kostičky sýru halloumi můžeme také přidat do horké polévky, kdy sýr dodá polévce slanou chuť a příjemnou konzistenci. Výborně bude chutnat v polévce dýňové, rajčatové či brokolicové.
DOBRÉ VĚDĚT
Netypickou a neméně chutnou kombinací je spojení slané chuti halloumi sýra a sladké chuti. Halloumi se hodí do ovocných salátů a výborně chutná společně s melounem čí fíky.
Klasický recept je tzv. saganaki, kdy se sýr opéká na olivovém oleji a následně se dochutí bílým pepřem a citronovou šťávou. Sýr můžeme ochutit samozřejmě podle svých chuťových preferencí nebo můžeme dát na osvědčené kombinace jako je např. ochucení mátou.
Zkuste si připravit podle receptu od Jakvkuchyni halloumi v tortille. Jak na to?
Tortilla se sýrem halloumi
Připravte si plněnou tortillu s halloumi, salátem a bylinkovým dipem získáme vyvážené jídlo, které ocení malí i velcí třeba jako...
Recept - suroviny a postup