Podzimní symfonie chutí a vůní: houbová nádivka přivolá podzim do vaší kuchyně

Bez hub se neobejde žádná dobrá bramboračka. Jejich využití v kuchyni je ale mnohem širší. Zkoušeli jste si připravit domácí houbovou nádivku? Kromě toho, že si báječně pochutnáte, krásně provoníte celou kuchyň.

650x500-uvodNádivku s radostí můžete připravovat po celý rok a nemusíte se omezovat pouze na využití hub. Kromě toho, že je výborná jako samostatné jídlo, můžete ji použít také jako nádivku do kuřete. Budete-li péct nádivku samostatně, skvěle vám poslouží jako příloha k masu, bramborám nebo jako podstatná část oblíbené trojkombinace: masa, nádivky a brambor. 

Na nádivku najdete nepřeberné množství receptů a každý si mezi nimi najde ten svůj. Základ obvykle tvoří pečivo pokrájené na kostičky, které by nemělo být čerstvé (příliš rychle nasaje tekutinu a stane se z něj kaše). Ideální je pečivo staré zhruba tři dny, které můžete lehce opéct na pánvi. 

Do nádivky je také důležité přidat i něco zeleného. Kapusta patří mezi nedoceněné a opomíjené druhy zeleniny. Nevypadá příliš vábně a její přirozená chuť je spíše nevýrazná. Ale ve spojení s voňavými houbami si ji zamilujete. Neodmyslitelnou součástí nádivky jsou také bylinky. Použít můžete například šalvěj, rozmarýn nebo zelenou petrželku.

Houbová nádivka jako od babičky

Houbová nádivka jako od babičky

Zkoušeli jste si připravit domácí houbovou nádivku? Kromě toho, že si báječně pochutnáte, krásně provoníte celou kuchyň.

Recept - suroviny a postup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*

Houbová nádivka jako od babičky

 

Zkoušeli jste si připravit domácí houbovou nádivku? Kromě toho, že si báječně pochutnáte, krásně provoníte celou kuchyň.
Zkoušeli jste si připravit domácí houbovou nádivku? Kromě toho, že si báječně pochutnáte, krásně provoníte celou kuchyň.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
zapékací mísa, 15 cm
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    houby 1miska
    chléb 1miska na kostičky
    vývar 2hrnky zeleninový
    vejce 2ks
    kapusta 1ks
    celer 2stonky
    česnek 3stroužky
    cibule 1ks
    bylinky šalvěj, rozmarýn
    bylinky 1hrst sušených
    ocet 2lžíce balsamikový
    olivový olej 6lžic
Pokyny
  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Na 2 lžících olivového oleje osmažte cibulku. Přidejte houby, sůl, pepř a nechte houby chvilku restovat. K houbám přidejte česnek, celer, šalvěj a rozmarýn a znovu chvilku restujte. Poté přilijte vývar a vařte, dokud celer nezměkne.

  3. Po změknutí celeru přidejte ocet, kapustu, další špetku soli a vařte, dokud nezačne kapusta vadnout.
  4. Mezitím si na jiné pánvi opečte kostky chleba.
  5. Směs s houbami rozložte na pekáč, přimíchejte kostky chleba a zalijte zbytkem olivového oleje. Vše posypte brusinkami a pečte 20 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*