Houby – zábava a pochoutka v jednom

Také patříte k těm, kdo pociťují až dětinskou radost, když spatří v lese pravého hříbka? Tak právě vám, co máte rádi houby nejen na talíři, ale i “hledačům”, poradíme, kam se vydat za těmi nejlepšími úlovky a jaké dobroty z nich pak připravit.

Houby, čerstvé (6)Kam vyrazit?

Rájem všech houbařů je určitě Vysočina – koncem září a v říjnu tu najdete plné košíky kovářů, podborováků i křemenáčů. A nemusíte ani zacházet hluboko do lesa, rostou často hned u cesty. Naším prověřeným tipem jsou třeba Jimramovské Pavlovice – malebná vesnička v CHKO Žďárské vrchy, obklopená nádhernými lesy, které po cestách snadno projedete i s dětským kočárkem.

Další vyhlášenou oblastí je i severní Plzeňsko – tady se nejvíc daří hřibům borovým, kozákům dubovým i habrovým a tzv. modrákům – suchohřibům, kteří po utržení zmodrají (asi vzteky, že jste je našli…). Zajímavým úlovkem může být i kotrč, chutná houba, která svým vzhledem připomíná květák. Čištění kotrče od mechu a jehličí vám sice zabere trochu času, ale věřte, že výborná polévka – falešná dršťková – kterou z něj připravíte, za tu trochu námahy skutečně stojí.

Malé klouzky i velké bedly

Když se pak vydáte od Plzně na jih, na Šumavu, můžete objevit kromě běžných druhů hub i vzácně rostoucí klouzky bílé, které jsou vynikající ve smaženici i nakládané v oleji nebo v octě.

Pokud byste naopak měli cestu na sever Moravy, skvěle si zahoubaříte v kopcovitých lesích v okolí Třince nebo Českého Těšína. Podle našich osobních zkušeností tu rostou bedly s klobouky velkými jako talíře, které po obalení chutnají jako telecí řízky. Daří se tu i hřibu přívěskatému, který je jinde v republice poměrně vzácný.

Dobrou zprávou je, že díky zlepšení kvality ovzduší se na celém území republiky opět vyskytuje zářivě žlutá liška obecná, která je skvělá do smaženice i třeba jako náplň do omelet.

Krkonošské kyselo: tradiční životabudič

Krkonošské kyselo: tradiční životabudič

Kvásek, houby, cibule, brambory a vajíčka. Ano, výsledkem bude hutná a tradiční polévka. Kyselu se sice říká jídlo chudých, ale jeho...

Recept - suroviny a postup
Omeleta s liškami: snídaně s vůní lesa

Omeleta s liškami: snídaně s vůní lesa

Nemusíte žít na horách, abyste si zasloužili pořádnou snídani. Vajíčka s houbami, brambory a spoustou bylinek vás příjemně naladí na...

Recept - suroviny a postup
Falešná dršťková: polévka z lesních hub

Falešná dršťková: polévka z lesních hub

Seznamte se s kotrčem. Tato výrazná houba roste na kořenech borovic a vypadá trochu jako mozek. Pokud na ni natrefíte, popadněte ji a šup s...

Recept - suroviny a postup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*