Také patříte k těm, kdo pociťují až dětinskou radost, když spatří v lese pravého hříbka? Tak právě vám, co máte rádi houby nejen na talíři, ale i “hledačům”, poradíme, kam se vydat za těmi nejlepšími úlovky a jaké dobroty z nich pak připravit.
Kam vyrazit?
Rájem všech houbařů je určitě Vysočina – koncem září a v říjnu tu najdete plné košíky kovářů, podborováků i křemenáčů. A nemusíte ani zacházet hluboko do lesa, rostou často hned u cesty. Naším prověřeným tipem jsou třeba Jimramovské Pavlovice – malebná vesnička v CHKO Žďárské vrchy, obklopená nádhernými lesy, které po cestách snadno projedete i s dětským kočárkem.
Další vyhlášenou oblastí je i severní Plzeňsko – tady se nejvíc daří hřibům borovým, kozákům dubovým i habrovým a tzv. modrákům – suchohřibům, kteří po utržení zmodrají (asi vzteky, že jste je našli…). Zajímavým úlovkem může být i kotrč, chutná houba, která svým vzhledem připomíná květák. Čištění kotrče od mechu a jehličí vám sice zabere trochu času, ale věřte, že výborná polévka – falešná dršťková – kterou z něj připravíte, za tu trochu námahy skutečně stojí.
Malé klouzky i velké bedly
Když se pak vydáte od Plzně na jih, na Šumavu, můžete objevit kromě běžných druhů hub i vzácně rostoucí klouzky bílé, které jsou vynikající ve smaženici i nakládané v oleji nebo v octě.
Pokud byste naopak měli cestu na sever Moravy, skvěle si zahoubaříte v kopcovitých lesích v okolí Třince nebo Českého Těšína. Podle našich osobních zkušeností tu rostou bedly s klobouky velkými jako talíře, které po obalení chutnají jako telecí řízky. Daří se tu i hřibu přívěskatému, který je jinde v republice poměrně vzácný.
Dobrou zprávou je, že díky zlepšení kvality ovzduší se na celém území republiky opět vyskytuje zářivě žlutá liška obecná, která je skvělá do smaženice i třeba jako náplň do omelet.
Krkonošské kyselo: tradiční životabudič
Kvásek, houby, cibule, brambory a vajíčka. Ano, výsledkem bude hutná a tradiční polévka. Kyselu se sice říká jídlo chudých, ale jeho...
Recept - suroviny a postupOmeleta s liškami: snídaně s vůní lesa
Nemusíte žít na horách, abyste si zasloužili pořádnou snídani. Vajíčka s houbami, brambory a spoustou bylinek vás příjemně naladí na...
Recept - suroviny a postupFalešná dršťková: polévka z lesních hub
Seznamte se s kotrčem. Tato výrazná houba roste na kořenech borovic a vypadá trochu jako mozek. Pokud na ni natrefíte, popadněte ji a šup s...
Recept - suroviny a postup