I maso musí uzrát

Stejně jako ovoce i zelenina je dobré nechat uzrát i maso. Neznamená to, že by se některé nedalo konzumovat začerstva, ale většině druhů zrání jen prospěje. Díky specifickým procesům, které během zrání v mase probíhají, je maso křehčí a chutnější. Obzvláště důležité je to u červených mas a divočiny. Bez zrání byste navíc některé druhy mas jen těžko dobře upravili, například steak z hovězího pupku.

maso-zrani

U většiny řezníků a v hypermarketech obvykle maso dobře vyzrálé není, proto pokud si koupíte hovězí, nechte ho ještě cca týden před použitím v lednici. Pokud jej očistíte a zabalíte do potravinářské folie, rozhodně se vám nezkazí.

krava_miniJe roštěná totéž co roštěnec? Jak se liší svíčková od hrudí? Abyste připravili skvělé hovězí, použijte to správné maso.
 Hovězí maso - jak jej správně vybrat.

Kuře se na pulty obchodů dostává již vyzrálé, protože mu stačí den nebo dva zrání.

Nejvíce složité je zrání divočiny. U ní bychom si na čerstvém masíčku příliš nepochutnali. Takový bažant potřebuje viset týden až dva (neoškubaný), aby byl dobrý. Na vysokou si budete muset počkat ještě déle. Vyvržené maso nechte odležet minimálně 3 dny a maximálně 14.

Vepřové maso potřebuje méně dnů, konkrétně týden od porážky, takže pokud maso koupíte, minimálně tři dny se nemusíte bát jakékoliv kontaminace.

prase_miniK čemu se hodí vepřová kýta, karé a plec? Podívejte se, jak se nazývají různé typy vepřového masa, abyste se u řezníka v pohodě vyznali :-)
Vepřové maso - vyberte ten správný kus

Možná se ptáte, proč je zrání tak důležité. V mase po poražení, postupně nastává posmrtná ztuhlost, ta se projevuje až 4 dny po usmrcení zvířete, takže maso můžete jíst hned po poražení zvířete nebo až po uzrání. V této době není vhodné toto maso jíst, zároveň také nesmí dojít k rychlému intenzivnímu zchlazení, protože pak by maso zůstalo tuhé nastálo. Po počátečním zrání se maso může vakuovat a v tomto vakuu dozrává. Navíc v takovém to stavu můžeme maso zamrazit, aniž bychom se museli bát ztráty živin a chuti.

Nakonec pro vás mám takovou historickou pikantnost, za vlády Rudolfa II. se nechávalo maso zrát tak dlouho, až z něj lezly červy. Z toho si vy ale příklad neberte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*