Říká se, že kolébka těstovin je Itálie, ale jak už to tak bývá, není to tak jednoduché… Ať je to jakkoliv, právě v článku na Jakvkuchyni.cz najdete recept na pravou italskou pastu a informace o vzniku a výrobě těstovin, jak třídit obaly od těstovin a další zajímavosti.
Odkud těstoviny pochází?
Původ těstovin je nejasný. Záleží na tom, jak si takové těstoviny představujeme. Jsou to rýžové nudle? Tak ty pochází pravděpodobně z Číny. Smažené těstoviny? Ty se objevily v jídelníčku našich předků již před naším letopočtem. Nám známé pšeničné těstoviny pravděpodobně přivezli do Evropy Arabové z Afriky nebo Blízkého východu během 8. a 9. století. Ve 13. století jim Italové dali podobu, kterou známe dnes.
ZAJÍMAVOST
Mimochodem, věděli jste, že existuje Mezinárodní den těstovin? Slaví se od roku 1998 a připadá na 25. října. Pro milovníky těstovin je to datum, které by určitě měli mít ve svém kalendáři a oslavit ho nějakým vynikajícím pokrmem z těstovin! Třeba: těstovinami se šunkou a šalvějí; zapečenými těstovinami alá gyros; proteinové těstoviny se sýrem cottage a zeleninou.
Těstoviny a rajské jablko
Těstoviny s rajčatovou omáčkou, nebo honosněji pasta a rajčatové sugo, jsou celosvětově známou kombinací. Poprvé se tyto dvě suroviny spojily v roce 1839. Italové si jejich chuť zamilovali natolik, že se okamžitě pustili do přípravy dalších receptů.
Objevili se desítky druhů nových těstovin a omáček. Mezi ty nejoblíbenější a nejjednodušší patří penne s rajčaty, bazalkou a parmezánem. Barvy těchto surovin také symbolizují italskou vlajku.
Tvary a druhy těstovin
Ravioli, spaghetti, maccheroni, penne, lasagne, orecchiette a mnoho dalších oblíbených variací těstovin nesmí chybět na žádném stole. Existuje na stovky druhů těstoviny – více v Druhy těstovin v infografice.
Každý region Itálie má své typické tvary, barvy a chutě. A každý Ital prý sní přibližně 60 kg těstovin ročně.
S těstovinami můžeme v kuchyni kouzlit celý rok a nikdy nemusí být připraveny stejnou kulinární úpravou a chutnat stejně. Způsobů jejich úpravy je celá řada od dušení, vaření, pečení, restování a jejich využití se tak nabízí při přípravě mnoha jídel od hlavních chodů, dezertů, příloh, jako součást salátů atd. – možná právě pro mnoho možností kulinárního využití těstovin patří mezi nejoblíbenější suroviny na světě, které při vaření používáme.
Z čeho se vyrábí italské těstoviny?
Podle italských zákonů se těstoviny, neboli pasta, vyrábí pouze z pšenice Triticumdurum.
Těstoviny z pšeničné mouky se řadí mezi ty s nejvyšší kvalitou. Nerozvaří se, jsou trvanlivé, chutné a výborně stravitelné. Vaří se vždy “al dente”, takzvaně na skus. Druhů těstovin podle složení ale rozlišujeme mnohem více: vaječné, vaječné s mlékem, bezvaječné, semolinové, celozrnné, pšeničné, rýžové nebo bezlepkové těstoviny.
Co si připravit těstoviny jako z Itálie? Zkuste pravou italskou pastu podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Dostali jste chuť na pastu jako z Itálie? Připravte si tuto pochoutku doma podle receptu na výborné těstoviny s dýňovo-sýrovou omáčkou a...Pravá italská pasta
Těstoviny jsou pro mnohé “amore” na plné čáře – možná za to může rychlá a jednoduchá příprava, nebo škále možností, jak je využít.
V každém případě je při přípravě jídelníčku dobré myslet na to, z čeho jsou těstoviny vyrobeny, jak je chceme připravit, s čím a jak je budeme servírovat a obecně hrozí právě při přípravě těstovin, že jich bude zbytečně moc a pak tvoří nemalou část zbytečného potravinového odpadu, který končí v koši…
Předcházejme plýtvání potravinami a když už máme potravinové zbytky, co zkusit vařit beze zbytku?