Každý, kdo se alespoň trochu zabývá tím, jak se stravuje a jaké jsou správné stravovací návyky, se dostal k otázce, jak velké porce má v průběhu dne vlastně jíst? V článku zjistíte, že stravování není pouze o kalorické hodnotě jídelníčku, ale také o vyváženosti jednotlivých jídel během dne.
Ideální porce jídla jsou pro každého jiné…
Ideální porce jídla jsou pro každého člověka odlišné. Množství kalorií v jídelníčku závisí na mnoha faktorech, jako jsou váha, výška, věk, fyzická aktivita, zdravotní stav a další. Obecně platným pravidlem pro všechny je nutnost rozložení energie během dne a také rozložení množství živin obsažených v jednotlivých porcích jídla. Právě to jsou dvě hlavní vodítka, která vám při správném rozložení porcí a obsahu energie a živin pomohou, a s nimiž byste měli v první řadě začít.
Rozložení energie (kcal/kJ) by mělo vypadat následovně:
- Snídaně – 25 % celkového denního energetického příjmu
- Svačiny – 10 – 15 %
- Oběd – 25 – 30 %
- Večeře – 20 – 25 %
- Druhá večeře – 5 %
Asi se ptáte, proč je tedy pro vás optimálních 100 % energetického příjmu, ale to je logicky individuální záležitost a nelze na každého aplikovat stejné gramáže. Nebojte se proto poradit s kvalitním odborníkem na výživu, který stanoví vhodné porce i výběr potravin přímo pro vás.
Jak si nastavit jídelníček?
Jídelníček by měl obsahovat minimálně 5 porcí. Každé z jídel má jinou energetickou hodnotu (viz výše), ale také množství živin (bílkoviny, sacharidy, tuky). Je tedy důležité mít jídla vyvážená, protože organismus potřebuje v různou denní dobu jiné živiny. Ukážeme si, jak mají vypadat jednotlivá jídla (více podrobností najdete v článku Jak jíst – http://www.zdravakuchyne.cz/jak-spravne-jist-behem-dne/).
Výživová poradkyně Iva Rychnovská (dříve Veselá) z Food Life radí:
Snídaně
- snídejte 30 minut po vstávání (ideálně 7 – 9 h)
- odnaučte se oddalovat snídani a jíst až v práci
- základ snídaně tvoří sacharidy doplněné bílkovinou
- preferujte potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI)
Časté chyby: malé porce, celkový nedostatek sacharidů, nadbytek cukrů z ovoce nebo sladkých jogurtů, chybí ovoce nebo zelenina.
TIPY na kvalitní snídani
Slaná snídaně
- celozrnné pečivo
- domácí pomazánka (cottage cheese, mrkev, zakysaná smetana nebo jogurt, sůl)
- kvalitní šunka/tofu
- zelenina
Sladká snídaně
- ovesné vločky
- jogurt/tvaroh
- ovoce
- ořechy
- med
Dopolední svačina
- převažují sacharidy ve spojení s tuky
- postačí menší množství bílkovin
Časté chyby: vynechávání svačiny, malá porce (káva + sušenka nebo samotné ovoce), jíte příliš mnoho bílkovin (tvarohy, šunky, sýry apod.).
TIPY na kvalitní svačinu
- slaná svačina: celozrnné pečivo, hummus (cizrnová pomazánka), zelenina
- sladká svačina: ovocné smoothie doplněné ořechy/avokádem/oříškovým olejem
Oběd
- čas oběda je ideálně čas mezi 11.30 – 12.30 hod., max. 13 hod.
- obsahuje sacharidy, bílkoviny i tuk (v přiměřeném množství)
Časté chyby: absence bílkovin (často vegetariánské pokrmy), nadbytek tuků (restaurační jídla), nedostatek zeleniny (vhodné jíst alespoň 200 g), vynechávání příloh (např. steak se zeleninou nestačí).
TIPY na kvalitní oběd
- slaný oběd: brambory/rýže, drůbeží/hovězí maso/ryba, zelenina, olej/avokádo/jiný tuk
- sladký oběd: celozrnné palačinky, tvaroh/tofu krém s agáve sirupem, čerstvé ovoce, oříšky
Medová kuřecí prsa
Netradiční varianta pečeného kuřete vás překvapí zajímavou kombinací sladké chuti s masem. Karamelizovaný cukr z medu kontrastuje s...
Recept - suroviny a postupOdpolední svačina
- na rozdíl od dopolední svačiny již obsahuje více bílkovin
- na rozdíl od dopolední svačiny již obsahuje méně sacharidů
- vhodné doplnit vždy zeleninu, případně ovoce
Časté chyby: vynechávání svačin, nedostatečný přísun bílkovin, vynechávání čerstvých potravin (zeleninu nebo ovoce).
TIPY na kvalitní svačinu
- slaná svačina: cottage, pečivo, zelenina
- sladká svačina: tvaroh s ovocem, čerstvé ovoce, trocha medu/stévie, 1-2 lžíce vloček/sypaného müsli
Večeře
- snažte se stihnout večeři mezi 17 – 18.30 hod.
- měla by být minimálně 3 h před spaním
- pokud chodíte později spát, zařaďte druhou večeři (preferujte bílkoviny a zeleninu)
- u večeře převažují bílkoviny s nízkým obsahem tuků
- sacharidy tvoří menší podíl, ale nevynechávejte je
Časté chyby: konzumace potravin s vysokým obsahem tuků, cukrů, vysokým GI (glykemický index zjednodušeně vyjadřuje rychlost za jakou se sacharidy obsažené v přijímané potravě přemění v trávicím traktu na glukózu a ta se dostane do krevního objemu), absence sacharidů a bílkovin, nedostatek zeleniny (ať už čerstvé nebo tepelně upravené).
TIPY na kvalitní večeři
- tuňák ve vlastní šťávě
- vejce/trocha parmazánu
- zeleninový salát
- pečivo/kuskus/jiná příloha
- pár kapek oleje na zakapání
Iva Rychnovská z Food Life radí: „Přílohy u večeře nevynechávejte. Pouhé maso a zelenina nestačí a je nutné zařadit i obilný výrobek. Můžete si vybrat z celozrnného pečiva, brambor, rýže, kuskusu, jáhel apod. Obecně platí, že množství obilnin je zhruba poloviční, na rozdíl od oběda.“