Jak na jaro odlehčit jídelníček s živou stravou?

Blogerka Klára, která žije raw stravou už několik let, vám poradí, jak na jaře do svého jídelníčku jednoduše zařadit syrovou stravu. Dobrá zpráva: nepotřebujete žádné složité přístroje ani exotické suroviny. Je to snadné a ani nepoznáte, že jíte raw! 1 V prvním článku Jak začít s živou stravou? 3+1 tip jsem se Vám svěřila, jak jsem s živou stravou začínala a hlavně proč. A také proč živou stravu už několik let jím. Možná nechcete jíst syrovou stravu celý den. A právě pro Vás jsem připravila pár nápadů, jak s jarem odlehčit jídelníček. Jak do běžné vařené stravy zařadit živou stravu plnou enzymů, vitamínů a minerálů a dalších látek v jejich celistvé přirozené podobě, která lidskému tělu i mysli velmi prospívá. Užijte si tyto nápady, a pokud Vás zaujmou, potěší mě, pokud se o ně podělíte s ostatními.

Jak odlehčit jídelníček s živou stravou, chutně a s radostí?

1) Vynechat vařené jídlo

Vynechte jedno vařené jídlo denně a dejte si čistě raw pokrm. Naprosto úžasné jsou třeba raw snídaně a nebo dopolední pozdní snídaně či svačina. Mají tu výhodu, že jsou rychle hotové. Osvojíte si je během pár dní, zkuste to. Vynikající je udělat si k snídani čerstvě vymačkanou šťávu, což Vám doslova a do písmene zabere pár minut i s mytím. Ráno nevytahujte odšťavňovač. Jednoduše si v ručním nebo elektrickém lisu na citrusy vymačkejte pomeranče (super lahodné jsou ty červené odrůdy Moro), grepy a nebo mandarinky. Citrusy můžete i zkombinovat a vzít si šťávu s sebou do práce či do školy. Pokud po ránu ještě spíte a na snídani nemáte ani pomyšlení, připravte si šťávu na ráno a na dopoledne už večer. Použít můžete odšťavňovač a udělat si šťávu z ananasu, jablka a mrkve a nebo z čehokoliv, co Vás napadne.

Doporučuji nezkoušet odšťavit papriku, mírně řečeno, není to nic moc.

Šťávu klidně popíjejte celé dopoledne. Příjemně Vás zasytí a naladí na oběd. Máte-li více času, udělejte si o víkendu kokosovou kaši z mladého kokosu. Kupte si 2-3 mladé kokosy a jejich dužninu rozmixujte s vodou z mladého kokosu. Přidejte agáve sirup nebo med, vanilku a posypte raw kakaem a skořicí. Celou směs můžete ohřát ve vodní lázni na teplotu lidského těla. Vaše rodina Vás bude milovat. Vynechat můžete i vařený oběd a nebo večeři. Zvláště u večeře je to velmi snadné. Udělejte si obrovský škopek salátu s dobře ochucenou zálivkou nebo rovnou dresinkem. Salátu musí být tolik, že se zasytíte, jako byste právě snědli hejno hus a řádek brambor. Hodně lidí dělá tu chybu, že živé stravy jí málo. Ale vařené stravy přeci taky sníte až do úplného zasycení. Ozvláštnit vše můžete raw sýrem, sušenými rajčátky, olivami, dýňovými nebo konopnými semínky či brokolicí marinovanou v tamari. 2

2) Nahradit vařené jídlo raw stravou

Druhým způsobem jak zařadit živou stravu a všechny její výhody do jídelníčku, je nahradit část vařeného jídla něčím raw.

Rajčatová omáčka

Rajčatová omáčka

Třeba taková raw rajčatová omáčka ze sušených rajčat, čerstvých rajčat a bazalky je naprosto famózní.

Recept - suroviny a postup

Pomazánka s kešu ořechy a kapií

Sama bych nevěřila, jak skvěle například chutnají rozmixované kešu ořechy s kapií. Ze dvou ingrediencí vytvoříte jednoduchou pomazánku připomínající sýr čedar, kterou využijete na pečivo nebo jako dip k zelenině.

Raw marmeláda

Raw marmeláda

Jedna ingredience, jeden krok postupu a rychlá, chutná a zdravá dobrota je na světě.

Recept - suroviny a postup

3) Raw dezerty

Někomu zpočátku vůbec nechutnají zeleninové recepty a zeleninová jídla. Nenuťte se do nich jenom proto, že jsou “zdravá”. Živá strava je životní styl, který zdaleka není jen o jídle, ale o radosti. A tak radši zkuste něco, co Vám chutnat zaručeně bude. Věřte, že raw dezerty a obecně všechno sladké v raw kvalitě je v porovnání s pečenými dezerty naprosto bezkonkurenční. Vyberte si zpočátku nějaký skutečně jednoduchý recept a nebo si zajděte do raw restaurace či bistra. Raw dezerty chutnají snad všem. A navíc jsou super zdravé, i když někdy velmi těžké. Dejte si zpočátku jen malý kousek a zažijete nebe v ústech. 3

Raw mlsání

Zjednodušte si život a dělejte si chutné svačiny, které máte rovnou připravené, když Vás přepadne neřízená chuť na cokoliv. V mrazáku VŽDYCKY mějte po ruce zmražené banány. Když je rozmixujete, získáte krémovou zmrzlinu, která je fakt geniální. Pro děti zase udělejte ovocné nanuky, a to tak, že vylisovanou šťávu z citrusů dáte do tvořítek na nanuky a zmrazíte v mrazáku. Pro ty, kdo milují slané, si zase do zásoby udělejte slané kadeřávkové chipsy, marinované žampiony s tamari a nebo naklíčenou slunečnici s kurkumou.

Raw v restauracích

Dalším jednoduchým způsobem, který hravě využijete i v restauracích, je dávat si menší salát před každým jídlem. Vařené jídlo se Vám posléze bude lépe trávit a také ho sníte méně. Nebo si místo vařeného jídla dejte rovnou velký salát s něčím vařeným. Jednoho dne možná zjistíte, že jste se dali velký salát, bez čehokoliv vařeného a fakt jste si pochutnali. Inspirace je mnoho a všechny recepty naleznete na Lahodném blogu. Občas považuji psaní podobných článků za opravdová muka – protože při nich chytám Pavlovův reflex a sliním jako ti psi. Honí mě mlsná – jdu si udělat kakaový krém. To si rozmixuji malé avokádo Hass s banánem, kakaem a agáve sirupem. Dám na chvíli vychladit do lednice… A mňam. Živá strava je tak jednoduchá a přirozená. A nezapomeňte: všichni jíme živou stravu. Už jen to, že jste se dneska zakousli do jablíčka, je živá strava. Dali jste si malý salátek? Tak to už jedli jste živou stravu. Zkrátka nehledejme v ničem nic složitého. A pokud nemáte čas, sušičku, ani mixér, dejte si hrušku a nebo si oloupejte ke svačině banán. Pochutnáte si také.

Raw bloggerka Klára bb

Jsem svá. Dvě slova s obrovským významem. Inspiruji se hojností života, miluji raw životní styl a psaní. Ve všem a ve všech vidím to nejlepší.

blog.lahodnosti.cz

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Živá raw strava". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*