Kdy jindy sáhnout po chladivém osvěžení, než v blížícím se letním parnu? Mrazáky v obchodech přetékají lákavou mraženou pochoutkou, stánky s točenou zmrzlou dobrotou jsou na každém kroku, hned vedle je barevná ledová tříšť… Jsou ale tato lákadla skutečně tím pravým ořechovým?
Při nákupu zmrzliny bychom měli být obezřetní, abychom si nevybrali přeslazenou a předraženou zmrzlou vodu nebo plno nezdravých tuků a cukrů korunovaných umělými barvivy… Stačí ochutnat rozmrzlou ledovou tříšť…
V kupovaných zmrzlinách můžeme často najít nevhodný glukózo-fruktózový sirup a v těch se smetanovou příchutí, kde často čekáme kvalitní smetanu, pak najdeme spíše levné náhražky v podobě ztužených tuků (kokosový, palmojádrový apod.).
Když si připravíme domácí zmrzlinu, víme přesně, jaké suroviny použijeme, a že si ji připravíme přesně podle své chuti.
Pomocníci, bez kterých se při přípravě zmrzliny neobejdeme
Pokud máme zmrzlinovač, nezapomeňme si dát včas do mrazáku chladicí nádobu. Zmrzlinovač za nás odvede práci při míchání zmrzlé směsi – zajistí tedy její rovnoměrné chlazení a zároveň přimíchává vzduch, takže udržuje směs nadýchanou.
Pokud zmrzlinovač nemáme, zvládneme si zmrzlinu připravit i bez něj. Postačí nám šlehač, vhodná nádoba na zamražení hotového krému a čas promíchávat zmrzlinu v průběhu mražení.
Pokud budeme připravovat zmrzlinu z mraženého ovoce nebo ledovou tříšť, je potřeba mít k dispozici dostatečně silný mixér či blender, který si poradí s kostkami ledu.
Tipy na přípravu domácích zmrzlin, sorbetů a tříště
Smetanová zmrzlina s domácí marmeládou / ovocem
Jako základ na zmrzliny použijeme smetanu, kterou vyšleháme do nadýchané konzistence. Do vyšlehaného základu ze smetany přidáme domácí marmeládu, která už bývá sladká, a není proto potřeba ji sladit.
Můžeme ale také přidat rozmačkané či propasírované oblíbené ovoce, které postačí přisladit lžičkou medu. Pro svěžest můžeme přidat trochu jogurtu, opět vyšleháme a dáme zmrznout.
Domácí zmrzlinou můžeme plnit formičky na zmrzlinu nebo vymyté kelímky od jogurtů, nebo dáme všechnu směs do velké plastové misky a zmrazit. Pokud je směs v misce, doporučujeme před jejím úplným zmrznutím směs několikrát promíchat, aby se neudělaly zmrazky, a zmrzlina tak zůstala nadýchaná a všechny ingredience se optimálně spojily.
Jak si vyrobit zmrzlinu plnou bílkovin?
Nutričně hodnotnější zmrzlina s větším množstvím bílkovin se nám podaří vyrobit tak, že rozmixujeme sezónní ovoce s tvarohem. Směs můžeme osladit rozmixovaným banánem nebo medem, pokud je třeba, můžeme ji lehce naředit trochou smetany. Směs vyšleháme a dáme mrazit.
Jako základ zmrzlin můžeme použít i avokádo, kvalitní zakysanou smetanu, mascarpone, řecký jogurt nebo i mandlový nápoj. Vždy je potřeba respektovat vlastnosti dané suroviny. Stejně je tomu u ovoce, které má různý přirozený obsah ovocné šťávy a cukru. Je vhodné používat ideálně sezónní ovoce: jahody, meruňky, broskve, rebarboru (tu doporučujeme před použitím spařit a oloupat), borůvky, vypeckované třešně a višně, případně směsi lesního či zahradního ovoce - možností je nespočet.
Ledová tříšť – jak si ji jednoduše vyrobit doma?
Ledovou ovocnou tříšť připravíme tak, že rozmixujeme kostky ledu s mraženým ovocem – je třeba, aby ledu bylo dvojnásobné množství oproti ovoci. Směs přiměřeně osladíme, dochutíme citronovou šťávou a můžeme ozdobit čerstvým ovocem.
Jak si připravit domácí ovocný sorbet?
Ovocný sorbet vznikne tehdy, pokud vyšleháme sníh ze 2 bílků (na 2 bílky o hmotnosti asi 300 – 350 g přidáme cca 6 lžic moučkového cukru) rozmixované ovoce a kůru z chemicky neošetřeného citronu.
Příprava sorbetu je trochu časově náročnější, protože dokonalý sorbet získáme jen tehdy, pokud směs po půl hodině v mrazáku rozmixujeme a dáme znovu mrazit. Tento postup je potřeba opakovat asi 6 krát za sebou.
Jak si vyrobit domácí čokoládovou zmrzlinu?
Chceme-li čokoládovou zmrzlinu, rozpustíme ve vodní lázni čokoládu (cca 100 g hořké čokolády a 150 g kvalitní mléčné čokolády). Do rozpuštěné čokoládové směsi vmícháme cca 280 ml ohřátého mléka a 50 g třtinového cukru, který zmrzlině propůjčí karamelový nádech, a necháme zchladnout. Mezitím si vyšleháme 150 ml smetany, kterou vmícháme do vychladlého čokoládového mléka a dáme mrazit.
Pokud nemáme čas nebo jsou děti natěšené na domácí zmrzlinu, můžeme využít mražené ovoce. Stačí ho nechat trochu povolit, pak v mixéru s malým množstvím cukru umixovat a postupně přiléváme smetanu. Pak už stačí hodina v mrazáku, aby vznikla chladivá pochoutka.
Domácí ledová káva a frappé – jak na to?
Kávová ledová tříšť vznikne přidáním espressa do mixéru s kostkami ledu. Pokud máme chuť na frappé, stačí přilít mléko a mixovat na vysoké otáčky.
Matcha zmrzlina – jak si ji připravit doma?
Milovníci čaje matcha uvítají i matcha zmrzlinu, kterou připravíme podobně jako čokoládovou zmrzlinu. Do horkého, ne vroucího mléka o objemu 250 ml vmícháme 2 lžíce čaje matcha. Směs necháme vychladnout, přidáme 200 ml smetany a vše vyšleháme. Postupně přidáváme dle chuti cukr, max. 2 – 4 lžíce a směs dáme zmrznout.
Právě jsme si řekli 7 tipů na přípravu skvělých chladivých pochoutek, u kterých přesně známe jejich složení a můžeme je tedy s klidným svědomím zařadit do našeho vyváženého jídelníčku bez pochybností, co vlastně tělu dáváme. Užijme si krásné letní počasí plné různorodých chutí s chutí!
Autoři: tým nutričních terapeutek Nutrifit