Zelený se nevaří, černý vaří – nebo jen zalévá vroucí vodou? Pokud nevíte, jak připravit čaj, máme pro vás přehledný návod. Dozvíte se v něm také, proč je čaj zdravý!
Čaj je druhý nejčastější nápoj hned po vodě. Do Evropy se dostal z Číny, kde byl považován za lék. A jeho blahodárný vliv na zdraví je potvrzován stále dalšími výzkumy.
Čaje příjemně povzbuzují
Čajem běžně označujeme všechny nápoje, které vznikly zalitím bylinek horkou vodou. Pravý čaj ale připravíte jen z listů čajovníku čínského, u kterého se pak rozlišují druhy podle úrovně zavadnutí lístků a jejich oxidace. Čaj tedy může být bílý, žlutý, zelený, černý, oolong a fermentovaný. Nejčastěji se ale setkáme s černým a zeleným. Oba tyto druhy obsahují kofein, ale v menším množství než káva, o polovinu až třetinu méně. Tato povzbuzující látka je navíc vázaná a působí společně s dalšími složkami čaje. Účinkuje déle a výsledný stav je kombinací bdělosti a relaxaci, jako bývá třeba v meditaci. Černý čaj bojuje proti stresu. I proto je čaj velmi oblíbený u studentů, pokud se potřebují učit přes noc. O ovocných čajích si můžete přečíst zde.
Zdravotní účinky
Vědci potvrdili, že čaj posiluje imunitu a pomáhá bojovat proti bakteriím, plísním a virům. Podle výzkumů také snižuje riziko infarktu, obezity a mnoha druhů rakovinových onemocnění, Parkinsonovy nemoci, cukrovky a působí proti volným radikálům. Zvyšuje také hustotu a odolnost kostí. I přes obsah kofeinu tělo zavodňuje a je skvělým nápojem pro sportovce, studenty a všechny, kdo potřebují dlouho pracovat. Pomáhá při spalování tuků a tedy hubnutí.
Podívejte se, jak jednotlivé typy čajů správně připravit! Návod k vytištění si můžete stáhnout zde.