Podle tradice může za vznik mozzarelly italský kuchtík, který zakopl a do vařící vody upustil kus čerstvého tvarohu. Časem si tento sýr podrobil celý svět. Italové jeho výrobu dovedli k dokonalosti a my se naučíme, jak si tuto pochoutku připravit doma. Jdeme na to.
Mozzarella
Mozzarella je klasický čerstvý sýr, který Italové přidávají téměř do každého jídla. Najdeme ji v těstovinách, zapečenou do toustu (italské panini), nebo na pizze. Neutrální chuť mozzarelly nabízí nepřeberné množství kulinářských kombinací a navíc je nízkokalorická a vhodná pro diabetiky.
Mozzarella je ideální při dietě
Mozzarella obsahuje vysoký podíl vody a vápníku a naopak nízký obsah soli a fosforu. Díky tomuto složení je ideální potravinou při vyšším krevním tlaku a také šetří ledviny a játra.
Kravské nebo buvolí mléko
Klasickou mozzarellu určitě známe všichni, ale už jste ochutnali tu z buvolího mléka? Pokud ještě ne, rychle to napravte. Má silnější a plnější chuť a prý je nejlepší na světě. Najdeme ji pod názvem Mozzarela di Bufala a vyrábí se z mléka vodních buvolů pasoucích se ve slunné Kampánii.
Výroba mozzarelly
Receptura na domácí mozzarellu se v Itálii dědí z generace na generaci. O dokonalém výsledku rozhoduje umění kuchaře, hra s teplotami a v neposlední řadě kvalita mléka. Jak říkají Italové: můžeme mít sebelepší recept, ale bez dobrého mléka nám bude k ničemu.
Přesto se této sofistikované mléčné magie nemusíme bát. Vyrobit mozzarellu zvládneme s trochou umu a kuráže i doma. A výsledek mile překvapí.
Výroba mozzarelly doma - jak na to?
Měkký sýr z italské Kampánie je proslulý po celém světě. Hodí se skvěle do salátů, těstovinám i k vínu. Nejlepší mozzarella je ta...
Recept - suroviny a postup