Je to teprve 50 let, co se staly lednice, jak je známe dnes, běžným vybavením našich domácností. Amerika poznala výhody ledniček mnohem dříve než Evropa. Již koncem třicátých let ji vlastnilo 60% amerických domácností, zatímco v Británii se lednice dočkaly podobného rozšíření až na začátku let sedmdesátých.
Ještě předtím, než se ledničky staly součástí našich domácností, existovalo povolání ledaře, tedy člověka, který do stravovacích zařízení, nebo prominentních domácností, donášel denně či obden čerstvý led. Chladicí skříňka, do které se led vkládal, umožnila, aby se domácnosti staly soběstačnějšími.
Dnes již povolání ledaře není třeba, ale zcela jistě je potřeba lednici správně používat a „nesypat“ do ní bezmyšlenkovitě jídlo – vše má své místo.
Základní zásady při ukládání jídla do lednice
Ekonomové v roce 2013 spočítali, že každý průměrný Čech vyhodí ročně do koše potraviny za 20 tisíc korun. Proč tomu tak je?
Klíčem k úspoře je předem promyšlený nákup a jeho správné uložení do ledničky nebo spíže. I pouhé správné poskládání potravin v lednici ovlivní jejich čerstvost a kvalitu. Základním pravidlem je neskládat jednotlivé suroviny na sebe, tím se předejde nesprávnému ochlazování výrobku a zkrácení jeho trvanlivosti.
Také je třeba pamatovat, že teplota v ledničce se liší v horní, spodní části a v boxu ve dveřích.
Co do lednice nepatří?
Nejprve si řekněme, které potraviny do lednice nepatří. Pro někoho tato informace může být překvapivá a možná pak zjistí, kolik místa může v lednici rázem mít.
Ovoce
Zejména banány, citrusy, ananas a mango nesmí být vystaveno teplotě pod 10 °C, jinak ztrácí chuť. Banány navíc v chladných teplotách rychle zhnědnou.
Zelenina
Totéž platí o zelenině, konkrétně o rajčatech, paprice a melounu. Také čerstvý česnek, cibuli a brambory raději umístíme do suchého tmavého místa ve sklepě nebo ve spíži, zabráníme tak jejich měknutí a plesnivění.
Konzervy a plechovky
Do lednice nedáváme ani neotevřené paštiky, plechovky s tuňákem, zeleninou či konzervované rybičky. Pokud konzervu po otevření nespotřebujeme najednou, přendáme z ní zbytek do misky nebo jiné uzavíratelné nádoby, kterou vložíme do lednice.
Káva
V lednici také neskladujeme kávu, která takto uložená navlhne a navíc vstřebá aroma ostatních potravin.
Pečivo
do ledničky také nepatří pečivo, které tam rychle tvrdne, vlhne a také ztrácí chuť. To si naopak můžete uschovat do mrazáku “pro strýčka příhodu”, zůstává pak čerstvé.
Tak nyní, když jsme lednici zbavili potravin, které mají své místo jinde, pojďme správně uspořádat zbylé potraviny.
Co dát v lednici do spodního šuplíku?
Zeleninu a ovoce (mimo výše jmenovaných) ukládáme do spodního šuplíku, který je k tomu určený.
V tomto šuplíku se udržuje ideální vlhkost pro jejich skladování. Ovoce ani zeleninu před uložením do ledničky nemyjeme. Pokud máme šuplíky dva, můžeme je navíc od sebe i pro přehlednost oddělit.
Co dát v lednici do regálu nad spodním šuplíkem?
Regál nad spodním šuplíkem (ovocno-zeleninovým) obvykle patří mezi nejchladnější místo lednice, proto zde dáváme čerstvé maso a ryby. Aby nedošlo ke kontaminaci, oddělíme je od ostatního jídla.
Co dát v lednici do prostředního regálu?
Do této části lednice uskladníme otevřené paštiky, uvařené maso, šunku či jiné uzeniny. Je možné sem dát i máslo, plátkové nebo tavené sýry, jogurty, čerstvé mléko, avšak nezapomeňte, že masné a mléčné výrobky musejí být od sebe pečlivě odděleny.
Ideálně je proto mít dva regály, kde ve spodním budou umístěny masné výrobky a nad nimi mléčné výrobky, tedy sýry, jogurty či čerstvé mléko.
Právě sem patří také vajíčka, jelikož potřebují stálou teplotu, kterou jejich častým ukládáním do dveří nelze zajistit. Vajíčka do lednice nedáváme v papírovém obalu, riskovali bychom možnou kontaminaci bakteriemi. Dáváme je tedy do pro ně určených držáků nejlépe špičkou dolů, zabráníme tím jejich možnému prasknutí.
Co dát v lednici do horního regálu?
Zde skladujeme zejména vychladlá hotová jídla, jako jsou polévky, omáčky, pudinky, ale také dorty, zákusky či chlebíčky. Tento regál je určený zejména pro pokrmy, které plánujeme rychle spotřebovat.
Co dát v lednici do dveří?
Dveře lednice jsou nejteplejším místem. Teplota se zde pohybuje kolem 11 °C a dle toho volíme i jednotlivé potraviny, které sem mohou přijít.
Spodní část dveří obvykle disponuje nejvyšším prostorem, a proto je vhodné sem umístit nápoje, jako jsou džusy, minerální vody, ale také mléko, pivo či bílé víno.
O něco výš se mohou umístit džemy nebo marmelády. Uložit zde můžeme i kečup s hořčicí a další ochucovadla. Patří sem také box s máslem.
Naše tipy
- Pokud potřebujeme do lednice umístit léky, je nutné dodržet teplotu, která je uvedena na vnějším obalu léčivého přípravku. Léky přednostně ponecháváme v původním obalu a uchováváme je mimo dosah dětí.
- Pokud vypadne proud, nepanikaříme, ale je nezbytné věnovat pozornost zajištění bezpečnosti potravin. Lednice (i mrazáky) ponecháváme uzavřené po celou dobu výpadku a otvíráme je pouze na nezbytně nutnou dobu.
Teplotu v lednici je vhodné kontrolovat pomocí teploměru. Většinou výpadek netrvá dlouho a potravinám se za pár hodin nic nestane, lednice si zvládne svou teplotu po nějakou dobu udržet. - Nutné je i čas od času lednici důkladně vytřít (ideálně octovou vodou) a udržovat v ní pořádek, tzn. i pravidelně sledovat dobu trvanlivosti potravin, aby se nám v lednici něco nezkazilo a neohrozilo to pak ostatní potraviny na kvalitě (např. zápachem či vznikající plísní).
- Protože se v lednici potkává spousta potravin a jejich vůní, doporučujeme použít fintu našich babiček.
Na malý talířek rozprostřete sáček jedlé sody, a co týden vyměňte, soda pachy nasaje a lednice bude dlouho jako nová.
Které potraviny patří do ledničky, a které naopak na linku? Podívejte se na naší přehlednou infografiku.
Tým výživových poradců Nutrifit (www.poradnanutrifit.cz).