Jak zpracovat houby a jak je správně dusit?

V České republice je houbaření opravdovým fenoménem a tak není překvapením, že se v sezóně lesy houbaři jen hemží. Obzvláště na podzim vyráží do lesů každý rok davy lidí s vidinou plných košíků. Tipů a rad, jak zpracovat houby, není nikdy dost. V tomto článku na Jakvkuchyni.cz se zaměříme zejména na správné dušení hub. Důležité je s nasbíranými houbami správně zacházet, abychom si pochutnali a zároveň si nevhodným způsobem jejich zpracování neublížili. Nechybí ani recept na oblíbenou houbovou smaženici!

Jak zpracovat houby a jak je správně dusit?
Jak dlouho dusit houby a jak dlouho můžeme dušené houby skladovat v mrazáku prozradí článek na Jakvkuchyni.cz! (Zdroj: Shutterstock.com).

Jak zpracovat houby – využití hub v kuchyni

Houby mají své místo v české kuchyni již dlouho. S příchodem podzimu se nám tato surovina stává dostupnější, kdy si čerstvé houby můžeme sami nasbírat. 

Způsobů úprav hub je celá řada, můžeme je zpracovat například takto:

Podrobněji o jednotlivých postupech na zpracování hub nabízí článek Houby můžeme sušit, zmrazit i nakládat.

Sběr hub a příprava před dušením

Základním pravidlem je sbírat jen takové druhy hub, které dobře známe. Nejlepší je očistit každou houbu už v lese, kdy odkrojíme podhoubí, očistíme houbu od hlíny a listí.
Stejně tak odstraníme další viditelné nečistoty.

Pokud zvolíme zpracování hub dušením, výhodou je mimo jiné i to, že houby můžeme zbavit nečistot pomocí vody. A to tak, že je jednoduše opláchneme pod tekoucí vodou. Poté houby co nejdříve nakrájíme na stejně velké kousky a povaříme. 

Jak správně dusit houby?

Dušení hub je perfektní na zpracování čerstvě nasbíraných hub. Je potřeba rozlišit, jestli houby dusíme s cílem je zamrazit, nebo zda se rovnou stanou součástí pokrmu.

Jak dusit houby před zamražením?

V prvním případě očištěné a nakrájené houby dusíme na malém množství vody a to po dobu 5 minut.
Houby pustí přebytečnou vodu, což je praktické, protože zaberou méně místa v mrazáku. Po uplynutí daného času je dáme do cedníku, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Po úplném vychladnutí dáme houby do mrazáku. 

POZOR
A proč je vlastně vhodné houby před samotným zmrazením dusit? Pokud bychom nasbírané houby očistili, nakrájeli a dali do mrazáku bez žádné další úpravy, hrozí nebezpečí, že v houbách zůstanou zdraví škodlivé látky. Houb yobsahují enzymy, které je mohou rozkládat. Během toho dochází k uvolňování mykotoxinů. Ty se navíc mohou uvolňovat i nějakou dobu po zamrazení hub. Když pak takto nevhodně zpracované houby rozmrazíme, uvaříme a sníme, dodáme svému tělu zdraví neprospěšné mykotoxiny.

Jak dusit houby, které budou součástí jídla?

Pokud dusíme houby, které se rovnou stanou součástí pokrmu, vložíme je na rozpálený olej, přidáme sůl a koření dle chuti a chvíli je restujeme. Poté houby přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme. V případě, kdy houby nepustí dostatek vody, je možné podlít je malým množstvím vody.
Ke konci dušení pokličku odstraníme a případnou zbylou vodu necháme vyvařit. Houby dusíme alespoň 20 minut a takto upravené je můžeme použít jako surovinu pro přípravu pokrmů jako je smaženice, houbová omáčka polévka apod.).

Jaký vliv mají houby na naše zdraví prozradil známý výživový poradce v článku Vliv hub na naše zdraví a dietní houbové mňamky!

Tradičním a oblibeným receptem na rychlou přípravu hub je smaženice. Zkuste si ji připravit podle tohoto receptu od Jakvkuchyni.cz!

Houbová smaženice

Houbová smaženice

Připravte si tradiční a oblíbený recept na houbovou smaženici podle tohoto receptu od Jakvkuchyni.cz!

Recept - suroviny a postup

Nezapomeňte při úklidu po vaření vytřídit odpad. Plata od vajec můžete vytřídit do papírového odpadu. Skořápky od vajec a další bioodpad patří do kompostu, nebo do sběrných nádob na bioodpad. Neměli bychom zapomínat, že tříděním odpadu snižujeme naši uhlíkovou stopu.

Více o výživě a profi poradenství?… Tým nutričních terapeutek Nutrifit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*