Jižní Čechy: Kraj houbařů i rybářů

Pro malebnou krajinu Jihočeského kraje jsou typické rozlehlé rybníky na Třeboňsku, romantické řeky jako stvořené pro vodáky, i největší chráněné přírodní území kraje – Šumava. Právě odsud pocházejí ty nejlepší houbařské pochoutky, ale i skvělé recepty na přípravu ryb. 650-x 500 Regionální recepty Jihočeský krajJihočeský kraj proslul mnoha atraktivními lokalitami. Patří sem například Českokrumlovsko – s mnoha jedinečnými historickými a kulturními památkami (Český Krumlov je na seznamu UNESCO), Třeboňsko – kde si přijdou na své milovníci rybaření i vyznavači cykloturistiky, Šumava – největší chráněné přírodní území kraje s lesy plnými hub a borůvek, a také Česká Kanada – oblast připomínající svojí přírodou i podnebím skutečnou Kanadu.

Ochutnejte kulajdu i žahour

Z Jihočeského kraje pochází řada receptů, které patří doslova k pokladům tradiční české kuchyně. Kdo by neznal třeba kulajdu – polévka z brambor a čerstvých hub, ve které nesmí chybět smetana, vejce a kopr. Anebo cmundu – populární bramborák, do kterého se ovšem podle tradičního receptu přidává uzené maso. Méně známý je pak žahour, sladká omáčka z borůvek, cukru a smetany, kterou se polévají tvarohové knedlíčky, noky nebo lívance.

Za rybami do Třeboně

Máte-li ale naopak chuť na pořádnou porci ryby, vydejte se na Třeboňsko. Ve zdejších restauracích vás čeká široká nabídka zaručeně čerstvých ryb. Vyberte si třeba jeden z oblíbených podniků Šupina nebo Šupinka, které najdete v centru Třeboně. Můžete tu ochutnat mnoho zajímavých pokrmů, v nichž ryby hrají hlavní roli. A zdaleka to nejsou jen tradiční kapři. V nabídce je i cejn, sumec, štika nebo úhoř. Zdejší specialitou jsou ale především kapří hranolky – natenko nakrájené okořeněné filety obalené v hladké mouce s trochou papriky a škrobové moučky, usmažené na oleji. Zkuste si je připravit podle našeho receptu.

Lívance z kefíru se žahourem

Lívance z kefíru se žahourem

Sladké lívance a nakyslé borůvky tvoří klasickou kombinaci. Pokud si chcete připomenou prázdniny u babičky, není lepší způsob.

Recept - suroviny a postup
Sladká borůvková omáčka žahour

Sladká borůvková omáčka žahour

Žahour využijete na všechny moučníky, od palačinek až po zmrzlinové poháry. V jižních Čechách jej nejčastěji servírují s lívanečky...

Recept - suroviny a postup
Kapří hranolky: smažený kapr v praktickém balení

Kapří hranolky: smažený kapr v praktickém balení

Marinované a smažené kousky kapra jsou možná ještě lepší než tradiční hranolky z brambor. Je to výborná finta, jak zdravé kapří maso...

Recept - suroviny a postup
 

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Regionální recepty". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*