Kedlubnu (nebo také kedluben) k nám přivezli staří Římané a v českých zemích se od té doby uchytila – jak v půdě, ve které se jí dobře daří, tak v kuchyni, kde se jí spotřebuje téměř tři kila na osobu ročně.
Pokud máte rádi kedlubnu a pravidelně si ji dopřáváte, děláte dobře – je totiž plná vitamínů, minerálů, a to nejen bulva, ale především listy. Navíc je výborná pro snižování hmotnosti, ve sto gramech je jen 50 kalorií. A pokud existují negativní kalorie, má je právě kedlubna!
Pro zdraví, trávení a hubnutí
Jedna kedlubna má až 60 mg vitaminu C na 100 g, což je více než u citrónu (o vitamínu C jsme psali zde), dále pak obsahuje betakaroten, vitamín E, vitamíny skupiny B a také vzácný vitamín K.
V kedlubně je také celá řada minerálů (draslík, vápník, železo a zinek) a také látka cholagogum, která zvyšuje vylučování žluči. Trávení podporují i obsažené vlákniny. Proto se doporučuje jako přírodní lék na zácpu.
Negativní kalorie?
Všichni chceme, aby to byla pravda – aby některá jídla měla záporné kalorie. Podle některých vědců tomu tak je a při trávení třeba celeru nebo právě kedlubny se spotřebuje více energie, než daná potravina přinese do organismu. Ať to je pravda nebo mýtus, kedlubna obsahuje beztak málo kalorií, podporuje trávení a mírně odvodňuje, takže hubnutí pomáhá v každém případě.
O hubnutí jsme psali zde.
V kuchyni
Výhodou kedlubny je její nepříliš výrazná chuť. Můžete ji tedy doplnit svým oblíbeným kořením a máte vystaráno. Chutná dobře zejména s česnekem, bazalkou, tymiánem nebo křenem a dalšími výraznými potravinami. Kedlubnu zpracujte celou, včetně listů. Ty obsahují více prospěšných látek než bulvy! Listy můžete jednoduše nasekat do salátu, nebo spařit jako špenát. Bulvu pak můžete nakrájet na plátky a zabalit místo svačiny, nakrájet na špalíčky a podávat s dipem, třeba s hummusem.
Dušená česneková kedlubna
Klasický je salát z nastrouhané kedlubny s křenem nebo česnekem, případně se zakysanou smetanou nebo tvarohem. Tepelně ji můžete upravit...
Recept - suroviny a postupŘíká se, že polévka je grunt. Ale když venku padají teplotní rekordy, na hutnou polévku často není chuť. Zkuste proto proto lehkou...Lehká kedlubnová polévka