Víte, jaké má kopr léčivé účinky, jak ho pěstovat doma a jak ho nejlépe skladovat? Odpovědi na tyto otázky čekají v tomto článku. Na závěr se můžete těšit na dva recepty – na koprovou omáčku a kulajdu. Mňam!
Kopr vonný – co jste o něm nevěděli?
Kopr vonný se řadí mezi byliny a dorůstá až do výšky jednoho metru. Kvete od června do září a pro jeho charakteristickou vůni si ho lze jen stěží splést s jinou bylinou. Kopr má velmi bohatou historii, zmínky o něm najdeme dokonce ve staroegyptských nápisech. A není se čemu divit! Kopr využijeme nejen v kuchyni, ale má i léčivé účinky.
Léčivé účinky kopru vonného
Koprový čaj oceníme nejvíce ve chvílích, kdy nás trápí ledviny, nadýmání nebo zažívací problémy.
Zajímavostí také je, že podporuje tvorbu mléka u kojících matek, pomáhá při nespavosti a tlumí kašel. A pokud máme problémy s nehty, pomůže nám koupel s koprovými semeny.
V dávných dobách lidé věřili, že kopr zahání zlé démony a zázračně hojí rány.
Využití kopru v kuchyni
Kopr v kuchyni nachází skutečně bohaté využití. Ve formě dochucovadla ho můžeme použít k rybám, masu i zelenině a skvěle se hodí při zavařování (koprovou nať najdeme například v nakládaných okurkách, nebo v bylinkovém octu).
Své místo má kopr vonný také v mléčných omáčkách, polévkách, salátech a pomazánkách.
Jak pěstovat kopr doma?
Kopr není pěstování náročný. Co ke svému životu potřebuje? Vlhkost a sluníčko. Můžeme ho tedy bez obav pěstovat na terase, nebo na okenním parapetu:
- Kopr vyséváme přibližně od konce března do května do propustné půdy.
- Semena kopru dáváme do řádků asi 20 cm od sebe.
- Čekáme 6 týdnů, než nám kopr vyroste.
Jak kopr skladovat?
Pokud si chceme nachystat zásobu kopru na zimu, naložíme nasekané listy do soli, nebo do octového nálevu.
Další možností je také sušení, jen musíme dávat pozor, aby v místnosti nebylo více než 30 °C a nádoba, do které kopr umístíme, musí velmi dobře těsnit.
Koprová omáčka
Když se řekne: „koprová omáčka”, polovině lidem se rozzáří oči a polovině se vybaví školní jídelna. Pokud patříte mezi první...
Recept - suroviny a postupStaročeská kulajda
Kulajda je asi nejznámější polévka, ve které hraje hlavní roli kopr. Pokud jste na ni právě dostali chuť, tady je recept.
Recept - suroviny a postup