Krájet cibuli jako profík – jak na to?

Cibule je jednou z nejdůležitějších ingrediencí v našich jídelníčcích – možná si to ani neuvědomujeme, ale tvoří základ značné části jídel. Použitím cibule můžeme skvěle ochutit základy omáček s masem, rizota, polévky, těstoviny, pomazánky, saláty a mnohé další pokrmy. Cibule navíc pozitivně působí na naše zdraví – pomáhá vyléčit mnoho zdravotních neduhů, posílit imunitu a může nám pomoci odstranit i skvrny na oblečení. Tento všestranný pomocník však způsobil již nemalé množství slz při jeho základním zpracování – krájení. Jak se tedy této disciplíny zhostit, aby padlo co nejméně slz a všechny prsty zůstaly celé?

Správný nůž je základ!

Základem rychlého a efektivního krájení je praxe a hlavně dobrý nůž – jeho správný úchop, držení, správný pohyb při krájení a to vše je třeba zkombinovat s pevným prkénkem. Nůž by nám měl ideálně sedět do ruky, do jeho rukojeti by se nám měly vejít všechny prsty, které by při každém dokrojení neměly „zavadit“ o prkénko. U nože bychom také měli sledovat správné vyvážení a neměl by být moc těžký, jinak pro nás bude krájení spíše takovým kardiovaskulárním cvičením.

Nenechte si ujít speciální tipy od Jakvkuchyni.cz! 
Chcete poradit, jak si vybrat správný nůž? Poradíme v článku Bez kvalitního nože není šéfkuchaře.
A jak je to s broušením nožů prozradí článek Tipy a triky, jak správně brousit nože. 

Když už máte vhodný nůž na krájení vybraný, je důležité umět jej správně držet. Palec položte z jedné strany rukojeti, ukazováček a prostředníček z druhé, prsteníček a malíček nechte trůnit pod rukojetí. Zkuste si špičku nože zapíchnout do prkénka a naprázdno, tedy bez cibule, si zkoušejte onen žádaný kolébavý pohyb. Pozor na prsty – chce to trochu cviku!

Tipy, jak u krájení cibule neplakat!

Nezaručujeme, že vás občas krájení cibule nerozpláče více než romantický film, ale máme pro vás pár triků, které by mohly zabrat.

Při krájení cibule mohou za pálení očí sirné a plynné složky, které jsou velmi těkavé a rychle se šíří prostorem. Pokud si navíc promnete oči rukama během krájení, tak potom už vás čekají opravdové řeky slz. Jak tomu předejít?

  • Stačí použít brýle – a to rovnou potápěčské! Sice si v nich moc parády asi neuděláme, hezkou kuchařskou selfie asi taky ne (zato vtipná bude určitě), jejich těsnost ale zabrání proniknutí plynných složek z cibule do vašich očí.
  • Funguje zchlazení! Pokud vložíme cibuli na chvilku do mrazáku, nebo do lednice, ideálně i s nožem, měli bychom se slzám úspěsně vyhnout.
  • Hořící svíčka, resp. její plamen dokáže snížit množství proudícího vzduchu, proto se k našemu obličeji a očím dostanou hůře i štiplavé cibulové složky.

Jaké jsou způsoby krájení cibule? 

Máme oloupáno, teď přichází na řadu krájení. Existuje několik způsobů, jakými můžeme cibuli krájet, liší se i dle způsobu použití.

  • Cibule nakrájená najemno: cibuli rozkrojíme na půl, každou z těchto půlek nakrájíme na několik plátků, které nedokrojíme do konce. Prořízneme ještě vodorovně a nasekáme na drobné kostičky.
  • Cibule nakrájená nahrubo: oloupanou cibuli překrojíme na půl a půlky překrájíme na několik plátků.
  • Cibule nakrájená na klínky, nebo segmenty: oloupanou cibuli rozkrojíme na půlky a rozkrájíme na 4-5 klínků.
  • Cibule na kolečka:  cibuli krájíme podélně na stejně široká kolečka. 
Smažené cibulové kroužky v pivním těstíčku

Smažené cibulové kroužky v pivním těstíčku

Smažené cibule kroužky přiletěly do kuchyní v našich končinách přes oceán - pochází z americké kuchyně. Tam většinou slouží jako...

Recept - suroviny a postup

Slupky od cibule rozhodně nevyhazujme do koše – je to velká škoda! Můžeme je využít při vaření do vývarů – odvar pomáhá při mnoha zdravotních problémech a pokud jej použijeme i při oplachování vlasů, budou po něm lesklé a hladké. Na Velikonoce je můžeme využít jako skvělé přírodní barvivo.
Jako odpad bychom měli slupky od cibule vyhazovat do bioodpadu, nebo do vlastního kompostu. Šetříme tak místo ve směsném odpadu, kde skončí bez užitku ve směsi odpadu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*