Marokánky patří k oblíbenému vánočnímu cukroví. A stejně jako má každý svůj osvědčený recept na linecké cukroví a vanilkové rohlíčky, také je tomu u marokánek. Každý je připravuje trochu jinak. Tato verze je trochu odlehčená, ale o nic méně chutná. Kandované ovoce je nahrazeno sušeným a smetana rostlinným mlékem. Pro delší trvanlivost doporučujeme skladování v dóze a v chladu.
Česká
Nejvíce se v kuchyni používají ječné kroupy. Vyrábějí se tak, že se odstraní vrchní slupky a zůstane jen střed. Tyto kroupy jsou bílé a při vaření vzniká šlem. Připravte si kroupy vařené ve vývaru.
Není nad domácí čerstvě upečené pečivo! Domácí chléb může mít řadu chutí a každá se hodí pro jinou příležitost. Tentokrát jsme upekli chléb “zadělaný” podmáslím. Ten chutná skvěle v kombinaci s bylinkovými másly, ale přijde vhod i ke sladké snídani s džemem nebo medem. Namísto klasické bílé mouky je použita mouka špaldová, která má výraznější chuť. Jak na to?
V kuchyni se připravuje čerstvá hlíva tak, jako jiné houbové pokrmy – skvěle chutná v omáčkách nebo v polévkách. jendu takovou si můžete připravit podle našeho receptu.
Ztvrdlý chléb máme doma téměř všichni. Jeho další zpracování může představovat náš první krok k ekologičtějšímu způsobu života.
Polévky milujeme! Jsou velmi variabilní a rychlé. Dnes máme tip na pórkovou polévku - jak samotný název napovídá, hlavní surovinou je pórek! Díky tomu, že je k dostání celoročně, můžeme si ji uvařit kdykoliv. Chuť jsme zjemnili smetanou a pokud si k polévce opečeme ještě plátky slaniny, neodolají ani ostatní strávníci, kterým by se mohla zdát až příliš zdravá. Jak na to?
Když se řekne boršč, většina z nás si představí boršč z červené řepy, který je velmi rozšířený snad ve všech zemích východní Evropy. Tato polévka však existuje i v bílé variantě, která se opět liší kraj od kraje. Specifickou přísadou v této polévce je šťovík, který jí dodá tu pravou chuť. Jak si připravit bílý boršč?
Většina z nás zná zázvorový čaj, který nám pomáhá udržet si pevné zdraví v období chřipek. Dnes vám ale představíme recept na vynikající zázvorovou limonádu, která nás osvěží i v těch nejteplejších dnech.
Jablkový závin patří k pokladům české kuchyně. Pokud byla vaše letošní úroda na jablka opravdu bohatá a vy nevíte, co si s nimi počít, je u pečení závinu jednou z možností, jak s nimi naložit. Křehké těsto, lahodná a vláčná náplň vonící po skořici, rozinkách a oříšcích nadchne snad každého gurmána.
Výhodou chia semínek je, že nemají žádnou specifickou chuť, a proto je můžeme přidat téměř do všech pokrmů, nápojů, pečiva, jogurtů, smoothie, salátů, dezertů. Vyzkoušejte tento pudink.
Také milujete klasické španělské ptáčky, ale bojíte se, že by se vám nepovedli, nebo by se při motání mohli rozpadnout? Nezoufejte a zkuste si uvařit jejich “rozlétanou” variantu, ale nebojte, z talíře neuletí a chuťově je stejně skvělá, jako osvědčená klasika.