Ředkvičky jsou nenápadnou jarní zeleninou se svěžíchutí, navíc jsou plnévitamínů a minerálů, které příznivě působí na zdraví. Jak je nakupovat, skladovat a recept na pečené ředkvičky na Jakvkuchyni.cz!
Proč do jídelníčku zařadit ředkvičky?
Do jídelníčku bychom tuto svěží zeleninu měli určitě zařazovat často pro jejich pozitivní účinky na zdraví.
Jaké zdravotní benefity ředkvičky nabízí?
- Podporují dobré trávení a zabraňují plynatosti.
- Obsahují vitamín C a posilují imunitu.
- Snižují cholesterol v krvi.
- Díky kyselině listové posilují nervovou soustavu.
- Selen v ředkvičkách podporuje produkci hormonů štítné žlázy.
Jak vybírat a nakupovat ředkvičky?
Ředkvičky rostou velmi rychle a v půdě by neměly zůstávat déle než 6 týdnů, jinak ztratí svou typickou štiplavou chuť. Budou dřevnaté, popraskané nebo příliš měkké.
Při nákupu ředkviček je ideální vybírat ředkvičky o velikosti 2 až 3 cm, v tuto chvíli jsou nejchutnější.
A jak poznáme čerstvou ředkvičku v obchodě?
Měla by mít zářivou barvu, být bez prasklin a samozřejmě by na sobě neměly plíseň.
Jak ředkvičky skladovat?
Ředkvičky jsou jarní zeleninou a právě v tomto období chutnají nejlépe. Bohužel velmi rychle ztrácí svou čerstvost – vadnou a sesychají.
Jakvkuchyni.cz přináší tipy, jak bychom je měli skladovat, aby vydržely co nejdéle čerstvé? Možností je několik:
- v misce s trochou vody s kořínky a bez listů;
- v misce s trochou vody s kořínky a listy;
- na vlhkém ubrousku bez kořínků a listů;
- volně v lednici s kořínky a listy.
Ředkvičky si zaslouží naši pozornost – odmění se nám čerstvostí a příjemným křupnutím, když se do nich zakousneme.
Jak ředkvičky zpracovat?
Z ředkviček můžeme vykouzlit mnoho chutných, jednoduchých a rychlých receptů. Tato jarní zelenina se hodí například do:
- zeleninových salátů (zkuste třeba tento ředkvičkový salát);
- míchaných vajíček;
- dipu k masu;
- tvarohových pomazánek;
- polévek (zkuste třeba Jarní zelenou ředkvičkovou polévku).