Sláva italským šikovným ručičkám! Proč? Právě v Itálii vyšlechtili cukety. Zeleninu, ze které můžeme připravovat výborné a zdravé pokrmy. Proč bychom ji měli pravidelně zařazovat do našich jídelníčků? Jak cukety nakupovat, skladovat a následně efektivně zpracovat? Zajímavosti, užitečné informace a recept na pečené cuketové chipsy se sýrem na Jakvkuchyni.cz!
Proč do jídelníčku zařadit cuketu?
Důvodů, proč by se měla cuketa pravidelně objevovat na našich talířích, existuje mnoho. Pojďme se na ně společně podívat:
- je velmi dietní – má jen minimum kalorií.
- Obsahuje spoustu vlákniny a tím zlepšuje naše trávení.
- Díky velkému množství vody pomáhá s detoxikací a hydratací organismu.
- Je variabilní – nachystáme z ní spoustu slaných i sladkých dobrot.
- Konzumací cukety získáme provitamín A, jsme tak odolnější a lépe vidíme.
- Díky vitamínům B, C, vápníku, draslíku, železu a hořčíků snižuje konzumace cukety únavu a naopak podporuje nervový systém.
Proto bychom neměli váhat a při nákupu bychom si měli cuketu přidat cuketu.
Tipy, jak nakupovat cuketu
Od května do října je ideální období pro nákup cuket. V této době “zakopáváme” o cukety téměř na každém rohu.
A jak v této obrovské nabídce poznáme dobrou cuketu?
Čerstvé cukety se pyšní svěží a přirozenou barvou. Dobrý kousek poznáme také podle toho, že je pevný a zároveň hezky pružný.
Pokud je cuketa příliš velká, gumová nebo tvrdá, ruce pryč. Možná se jedná o přezrálý kousek, na kterém bychom si už příliš nepochutnali…
Jak skladovat cuketu?
Při uskladnění mají cukety rády mírný chlad, přihrádka na zeleninu v naší lednici tak pro ně představuje ideální místo. Teplota by se zde měla pohybovat mezi 7 až 10 °C.
Pokud je cuketa čerstvě sklizená, vydrží nám v chladničce dokonce až tři týdny. Nesmí mít však narušenou slupku, to by ji pak napadla s velkou pravděpodobností plíseň.
Recepty a tipy na zpracování cukety
A jaké dobroty si z cukety v kuchyni můžeme vykouzlit? Snad všechny, na které si vzpomeneme.Mezi oblíbená jídla s cuketou se řadí například tyto pokrmy:
- cuketové hranolky s česnekem a parmezánem;
- grilované cukety s česnekem;
- cuketová polévka;
- vláčný cuketový chléb;
- zapečená cuketa se sýrem a šunkou;
- cuketové chipsy se sýrem;
- čokoládovo-cuketový koláč;
- cuketové scones s rybízem;
- cuketové placičky;
- grilovaná cuketa;
- cuketovo-krabí (humrová) pomazánka;,
- nakládaná cuketa s rajčaty a cibulkami a ve výčtu receptů by bylo možné pokračovat neustále dál…
Cuketa má další velkou výhodu – její zpracování nám nezabere příliš mnoho času. A to se hodí.
Pečené cuketové chipsy se sýrem
Pohoštění pro návštěvu, odpolední zobání u pěkného filmu nebo lehká večeře - ve všech případech nám cuketové chipsy se sýrem...
Recept - suroviny a postup