Růžičková kapusta je plná vitamínů, esenciálních mastných kyselin a antioxidačních látek. Její pravidelná konzumace prospívá našemu zdraví a navíc si na ní opravdu pochutnáme. Poradíme vám, jak ji nakupovat, skladovat a přidáme jeden rychlý a výborný recept.
Proč do jídelníčku zařadit růžičkovou kapustu?
Možná si pamatujeme růžičkovou kapustu ze školní jídelny a od té doby se jí vyhýbáme obloukem. To je ale velká škoda!
Růžičková kapusta je výborná zelenina a navíc je velmi zdravá.
- Obsahuje velké množství zdraví prospěšných minerálů (draslík, vápník a fosfor) a vitamínů, především B1 a C.
- Pomáhá překonávat únavu a stres.
- Zvyšuje obranyschopnost organismu.
- Obsahuje mnoho esenciálních mastných kyselin, které snižují cholesterol.
- Vyznačuje se vysokým obsahem antioxidačních látek.
- Zlepšuje zažívání.
- Chrání klouby, svaly a napomáhá regeneraci.
- Zlepšuje zrak a snižuje riziko šedého zákalu.
Jak na nákup růžičkové kapusty?
Růžičkovou kapustu seženeme na zeleninových trzích i v supermarketu. Při jejím nákupu věnujme pozornost barvě, vůni a tvaru.
Čerstvá růžičková kapusta je pevná a jemně voní. Lístky na povrchu mají nafialovělý nádech. Postupně barevně přechází do zelené a ve středu jsou růžičky zbarvené lehce do žluta.
Pozor si musíme dát na zažloutlé a povadlé listy, nebo na plíseň. Taková kapusta už má něco za sebou a rozhodně by nám nechutnala, nehledě na to, že plíseň je pro lidské zdraví velmi škodlivá.
Uskladnění růžičkové kapusty
Růžičkovou kapustu skladujeme nejlépe v pootevřeném plastovém sáčku v lednici. Vydrží tam několik dní.
Postupem času jednotlivé růžičky začnou ztrácet pevnost. Jakmile uvidíme, že kapusta uvadá, je potřeba ji rychle zpracovat. Stačí, když oloupeme, odstraníme vrchní listy a vyhodíme je do bioodpadu.
Trvanlivost může pomoci prodloužit vložení papírové utěrky do sáčku, která pohlcuje vlhkost.
Nespotřebovanou růžičkovou kapustu je nejlepší zamrazit
Pokud víme, že růžičkovou kapustu nestihneme zpracovat včas, zamražme ji pro další použití. Jak na to?
- Kapustičky povaříme asi 3 minuty v mírně osolené vodě.
- Poté je scedíme a přemístíme do ledové vody.
- Kapustičky vyndáme, necháme okapat a vychladnout.
Takto připravené kapusty můžeme vložit do mrazáku, kde nám vydrží až 12 měsíců. Až se z nich rozhodneme uvařit něco dobrého, vyndáme si jen potřebné množství.
Kapusta se slaninou a česnekem
Růžičková kapusta je výborná jako hlavní chod i jako příloha. My si z ní připravíme chuťovku, kterou můžeme podávat s masem, bramborem...
Recept - suroviny a postup