Každý velký supermarket nabízí takzvané privátní značky: obvykle jsou to levnější potraviny.
Které z nich můžete bez obav koupit a u kterých potravin se naopak vyplatí připlatit si?
„Jednou jsem si zapomněla doma peněženku a v kapse měla jen padesátikorunu,“ vypráví třiadvacetiletá Karolína. „V supermarketu jsem tedy naskládala do košíku levné těstoviny, hrášek, smetanu. Byla jsem překvapená, když jídlo chutnalo úplně stejně, jako když jsem nakoupila totéž – ale za sto korun.“
I vy možná přemýšlíte, jak velký rozdíl je mezi levnou potravinou z privátní nabídky obchodu a její dražší variantou, která se schovává pod známou značkou. Pojďme se na otázku levných kontra značkových potravin podívat blíže.
Kdy a na jakých potravinách tedy šetřit?
Jaké potraviny můžete s klidným svědomím koupit v levnější variantě, aniž byste šetřili na kvalitě a ubírali tak chuti připravovaných pokrmů?
Luštěniny
Pokud je běžně upravujete, můžete koupit jejich levnější variantu. Jejich dlouhá příprava případné rozdíly v chuti nebo obsahu živin smaže. V případě, že je budete klíčit, je vhodnější kvalitnější varianta v bio kvalitě.
Cukr
Cukr sladí, ať jej koupíte ,,za levno“ v kilovém balení nebo pod exkluzivní značkou. Nyní jsou ovšem v nabídce a velmi populární jeho zdravější verze, které se více přibližují jeho původní chuti a obsahují i zdravé látky. Máme na mysli zejména dobře dostupný třtinový cukr, který je díky svému zbarvení a jemně karamelové chuti vhodnější i do pečení.
Cukrovkáři mohou místo aspartamu použít chuťově zajímavější a zdravější indiánskou bylinu stévii, která se dá koupit i v květináčích. Cukr si tak diabetici mohou pěstovat rovnou doma.
Mražené ovoce a zelenina
Pokud neobsahují příliš vody, budou levnější mražené suroviny stejně zdravé a chutné jako jejich dražší varianty. Zejména pokud je budete dále upravovat, jsou lepší volbou.
Nakládané ovoce a zelenina
Při nákupu vždy porovnejte obsah plodů a poměr šťáv v konzervách. Často se stává, že výrobci platíte za lák.
Čokoláda
Levnější neznačková varianta často obsahuje více kakaa než konkurenční značkové výrobky . Orientujte se podle obsahu kakaa v % – čím je vyšší, tím je čokoláda kvalitnější, zdravější a pro mnohé z nás chutnější. Taková čokoláda má navíc výraznější chuť, takže vám jí bude stačit menší množství.
Příklad: vaříme vločkovou kaši
Při nákupu se rozhodujeme tak, aby výsledné jídlo bylo chutné, obsahovalo co nejvíce živin a zároveň bylo levné.
Pokud třeba plánujeme vločkovou kaši, která se krátce vaří a nemá výraznou chuť, můžeme uvažovat takto.
Kvalitní vločky chutnají trochu lépe, ale u chuťově méně výrazné kaše je rozdíl minimální.
Zato mléko může mít větší vliv na výslednou chuť kaše, proto koupíme dražší čerstvé plnotučné mléko, které chutná lépe.
Skořici můžeme pořídit levnější, protože rozdíl mezi běžnou a dražší skořicí ze specializovaných obchodů nepoznáme.
Mražené jahody můžeme vzít také levnější, protože chuťově a obsahem vitamínů vyjdou nastejno s dražšími.
Některé supermarkety zlevňují neprodanou zeleninu a ovoce večer nebo třeba na konci týdne. Zjistěte, zda to není případ i vaší prodejny, a využijte toho.
A teď potraviny, u kterých se vyplácí nešetřit
Důvodem je nejenom lahodnější chuť, ale také větší obsah živin a zdraví prospěšných látek.
Maso
U masných výrobků pozorně prostudujte etiketu. Čím více masa obsahují, tím lépe. Naopak se vyhněte těm, které jsou vyrobené z kůže, separátu a dalších nekvalitních surovin.
Například u kuřecího či krůtího masa je rozdíl v chuti i vlivu na lidský organismus obrovský. Můžete si připlatit za kuře či krůtu, která pobíhala na zelené louce, pro změnu v opačném případě si můžete pochutnávat na mase plném antibiotik. Zde se tedy nelze spoléhat na obecně platné pravidlo, že bílé maso je pro lidské tělo zdravou složkou stravy.
Jogurty
Bílé jogurty jsou výživově hodnotnější než ovocné. Vybíráme je podle obsahu mléka, bílkoviny, jogurtové kultury, probiotické kultury, obsahu tuku… Vhodné je nakupovat kvalitní mléčné výrobky u menších výrobců či např. na farmářských trzích. Platí pravidlo, že kvalitu upřednostňujeme nad kvantitou.
Pokud hledáte kvalitní ovocný jogurt, poznáte jej podle obsahu ovocného podílu. Vybírejte takové, které obsahují ovoce, ne ovocný koncentrát. I zde platí, že nejzdravější jsou jogurty s obsahem živých probiotických kultur, které jsou důležité pro zdravé zažívání.
Těstoviny
Pokud máte rádi italskou kuchyni, víte dobře, že u těstovin na jejich kvalitě opravdu záleží. Pokud hrají těstoviny hlavní roli při přípravě vaší večeře, kupujte kvalitnější (obvykle dražší), a pokud můžete, tak nejlépe čerstvé! Plněné těstoviny také vybírejte kvalitnější, kde se vyšší cena promítne v kvalitě náplně.
Totéž platí o surovinách na omáčku.
Vanilka
Vanilkový lusk si kupte vcelku, protože jeho chuť a vůně je nesrovnatelná s běžným vanilkovým cukrem či jinými náhradami.
Majonéza a tatarská omáčka
Drahá majonéza je vyrobená z kvalitních vajec a kvalitního oleje. Porovnejte složení dražších a levnějších variant a uvidíte, že u levnějších variant je na prvním místě ve výčtu surovin voda, teprve pak následuje základ majonéz a tatarek – olej a vajíčka.
Hořčice a kečup
Dražší verze jsou daleko chutnější, protože jsou vyrobené z kvalitních surovin, neobsahují konzervanty. Právě proto, že je užíváme k dochucení jídel, tak na jejich kvalitě a tedy i chuti záleží! Zde nešetřete!
Mouka
Kvalitnější mouka je zdravější a zkušenosti kuchařek jasně říkají, že se s ní lépe pracuje.
Chcete otestovat, zda se vám vyplatí kupovat levnější verzi? Kupte obě a rodině uvařte stejná jídla. Uvidíte, zda poznají rozdíl. Vy si pak můžete postupně sepisovat seznam potravin, které můžete nakoupit v levnější variantě.
Zajímavou položkou na nákupním seznamu jsou vajíčka. Dříve častá výslužka při návštěvě babiček nebo rodičů je dnes často vyhledávanou položkou nákupního vozíku. A změnilo se hodně… Jak vybrat správná vajíčka? Co hraje zásadní rozdíl v jejich cenách?
Jak poznat kvalitní vajíčka?
Při výběru kvalitních vajec si prostudujte nejdříve obal. Právě na něm jsou uvedeny nejdůležitější údaje, které vám skořápka nepoví. Dozvíte se z něj informace o chovu slepic, původu vajec a také jejich hmotnost.
Pro běžné vaření a pečení stačí menší vejce z chovu v halách nebo klecích.
Pro jídla, která jsou na vejcích postavena, doporučujeme vybírat větší vejce z ekologického chovu nebo od nosnic ve volném výběhu. Ideálním řešením je, pokud máte možnost nakupovat vajíčka od rodiny, známých či sousedů, kdy víte, že slepice vesele pobíhají po louce.
Pokud nakupujete v obchodě, postupujte následovně
- otevřete karton s vejci
- ověřte, zda jsou nerozbitá
- zkontrolujte, jestli jsou vejce stejně veliká, barevná a zda mají hladkou skořápku
Doma při zpracování vajec můžete zjistit, jsou-li opravdu kvalitní. Jak? Vejce budou mít žlutý a celistvý žloutek.
Když plánujete připravit vajíčka například na slavnostní snídani, vyberte si dražší a chutnější.
Vraťme se k samotnému nákupu v obchodě a informacích obsažených na etiketě. Jednotlivé údaje o vejcích jsou uvedeny v kódu, jehož význam vám vysvětlíme v následující tabulce:
Chov slepic
0 | nosnice chované v souladu s ekologickým zemědělstvím |
1 | nosnice ve volném výběhu |
2 | nosnice v halách (na podestýlce) |
3 | nosnice v klecích |
Původ vajec
CZ | Česká republika |
DE | Německo |
PL | Polsko |
LT | Litva |
NL | Nizozemí |
Registrační číslo hospodářství (resp. poslední čtyři číslice registračního čísla chovu)
Hmotnost vejce
S = small | do 53 g |
M = middle | 53 až 63 g |
L = large | 63 až 73 g |
XL = extra large | nad 73 g |
Z pohledu cena x výkon nás mohou překvapit mražené produkty
Mražené potraviny
Prvním špatným znamením při nákupu mražených výrobků v obchodě je mrazák, který je nedovřený, nebo je-li většina sáčků je pokrytá bílou námrazou. V tom případě raději nákup mražených výrobků nechte na jindy. Proč? Nakoupili byste polorozmražené nebo rozmražené potraviny.
Naopak pokud je mrazák dovřený a sáčky jsou na dotyk chladné a pevné, můžete s klidným srdcem nakupovat.
Při nákupu se určitě neřiďte velikostí sáčku, který může klamat…
Podívejte se na hmotnost, která je vždy nejdůležitějším sdělením na výrobku, a to ve všech případech.
To platí zejména u mražených ryb! V tomto případě věnujte zvýšenou pozornost etiketě, na které je uvedena čistá hmotnost tzv. netto (hmotnost samotného masa) a celková tzv. brutto (hmotnost masa včetně vody). Tento rozdíl může být i 10 %.
Zdánlivě výhodná cena je u mražených výrobků často kompenzována tím, že platíte za zmrzlou vodu. Nejedná se tedy pouze o ryby, ale také o zeleninu, ovoce a další...
A teď krátce o privátních značkách, se kterými se v obchodech často setkáváme…
Co toto označení pro spotřebitele vlastně znamená?
Výrobky spadající pod privátní značky již delší dobu nejsou pouhou levnější verzí běžných potravin. V aktuální nabídce větších řetězců jsou často tři typy privátních značek: ekonomické, standardní (kvalitní) a luxusní. U všech těchto typů platí, že řetězec je prodává za výhodnější cenu než srovnatelné zboží. Jsou často stejně kvalitní a stává se, že i značkový výrobek se od privátního liší jen obalem – vyrábí se ve stejné továrně. Nižší cenu mají díky tomu, že je řetězec vyrábí ve velkém a do jejich marketingu vkládá jen minimum prostředků. U dražších potravin si naopak často připlácíme za luxusní obal, jejich propagaci a samotnou značku.