Odlehčení jídelníčku, celiakie nebo alergie na lepek – to vše jsou důvody, proč se zajímáme o vaření bez mouky. V tomto článku najdete 5 triků, jak lze zahustit jídla bez mouky a navíc na vás na konci článku čekají 2 výborné recepty.
Co je vlastně mouka?
Jedná se o rozmělněnou vnitřní část obilného zrna. Nejčastěji se setkáme s moukou pšeničnou, kterou používáme při výrobě nejrůznějších jídel, a dělíme ji na 4 druhy:
- hladká
- polohrubá
- hrubá
- krupice
Obilí nikdy nemele celé, ale začíná se od obalu, výjimkou je celozrnná mouka.
Jak asi tušíme, v okrajové části se skrývá nejvíce minerálů a vlákniny. Na druhou stranu si na celozrnné mouce nijak extra nepochutnáme a její trvanlivost není příliš valná.
Z čeho se mouka vyrábí?
Pšenice, žito, špalda, ječmen – mouku si můžeme umlít v podstatě z každé obiloviny. Záleží jen na nás.
Žitná mouka se hodí například do chleba nebo do perníku, ze špaldové mouky vytvoříme sladká i slaná těsta.
Mouku z kukuřice, pohanky, rýže, amarantu nebo sóji využijeme při bezlepkové dietě.
Proč nejlepší restaurace vaří bez mouky?
Když se zeptáte kuchařů z nejvyhlášenějších českých restaurací, proč se snaží tradiční české pokrmy připravovat bez mouky, odpověď bude s největší pravděpodobností znít nějak takto: „Chceme hostům podávat takové jídlo, po kterém jim nebude těžko.”
Pokud tedy hledáme způsoby, jak odlehčit jídelníček, omezení mouky je jednou z možných variant.
Alergie na lepek a celiaki
Mnoho lidí se domnívá, že alergie na lepek je to samé jako celiakie. Není. Jen mají obě společného nepřítele – lepek.
Lepek je bílkovina, kterou najdeme ve čtyřech druzích obilovin – pšenici, žitě, ječmenu a ovsu.
Některé příznaky alergie na lepek:
Některé příznaky celiakie:
- nadýmání,
- průjem,
- únava,
- zvýšená kazivost zubů,
- afty.
Alergie na lepek v některých případech nemusí být celoživotní záležitostí. Někdy dokonce sama odezní. Celiakie se bohužel nezbavíme a je zatím nevyléčitelná.
Tipy, jak zahustit jídla bez mouky?
Existuje několik jednoduchých tipů, jak můžeme jídlo zahustit bez mouky. Zde jsou:
Brambory
Polévky zahustíme bez problému bramborami. Můžeme je najemno nastrouhat, nebo uvařit a rozmixovat je na kaši. Každá hospodyňka ocení, že brambory neovlivní výslednou chuť pokrmu.
Čočka
Potřebné hustoty polévek docílíme také rozmixováním zeleniny a přidáním červené čočky. Ta je mimo jiné také výborným zdrojem bílkovin.
Hraška
Už jste slyšeli o hrašce? Jedná se o směs jemně mletého hrachu, obilovin, soli a koření. Neobsahuje žádný lepek. Hrašku využijeme při zahušťování polévek, omáček nebo při obalování řízků.
POZOR! Jen musíme počítat s tím, že má svou specifickou chuť.
Quinoa a merlík čínský
Obě tato “zahušťovadla” koupíme v obchodech se zdravou výživou i v některých supermarketech. Při jejich využití musíme počítat s tím, že při vaření nabydou značně na objemu.
Škrob
Při zahušťování pokrmů můžeme sáhnout také po škrobu. Bramborovou nebo kukuřičnou škrobovou moučku rozmícháme s trochou vody, přelijeme do vařící polévky a hotovo.
Tak zkuste, jak vám to v kuchyni bez mouky půjde a jak budou zdravější změny chutnat.
Bramborová polévka
Teď si uvaříme výbornou bramborovou polévku, kterou zahustíme hraškou. Proč jsme se rozhodli právě pro tuto alternativu? V hrašce se...
Recept - suroviny a postupSvíčková na smetaně bez mouky
Výbornou svíčkovou na smetaně uděláme hravě i bez mouky. Pochutnáme si a jako bonus nebude nikomu těžko. Nevěříte? Tady je recept.
Recept - suroviny a postup