Hroznové víno můžeme v kuchyni zpracovat na mnoho způsobů. Vykouzlíme z něj výborné šťávy, sirupy nebo kompoty. Hroznové víno můžeme také usušit a budeme z nich mít oblíbené rozinky a sultánky. Na Jakvkuchyni.cz si dnes v článku prozradíme recept na lahodný džem a marmeládu z hroznového vína. Mňam! Jak na to?
Odkud pochází vinná réva?
Vinná réva se v současnosti pěstuje v mnoha vinohradech po celém světě. Než se ale dostala až na náš stůl, uplynula dlouhá doba.
ZAJÍMAVOST
První zmínky o této rostlině pochází z oblasti Kavkazu. Pravděpodobně nejstarším důkazem o výrobě vína jsou pozůstatky z jeskyně ukryté v arménských horách.
Její vnitřní prostor ukrýval zapomenuté vinařství staré více jak 6 100 let.Velmi zkušenými vinaři byli také Řekové, Etruskové a Římané. Do Itálie se vinařství dostalo již na konci doby bronzové a odtud se rozšířilo poměrně rychle do jižní Francie.
Jaké produkty se vyrábí z plodů vinné révy?
Vinná réva je celosvětově oblíbenou pochoutkou a její plodem jsou základem pro výrobu vína a jiných vinných nápojů.
Z bobulí vinné révy se také vyrábí:
- rozinky;
- sultánky;
- džemy;
- marmelády;
- šťávy;
- ocet;
- sirupy;
- kompoty;
- oleje, vonné silice, tinktury atd.;
- vinné nápoje jako sekty, prosecca apod.;
- přidává se do různých produktů – například do vinných klobás.
Hrozny si můžeme snadno vypěstovat i doma na zahradě. Vzhledem k rozmanitým možnostem využití a k cenným látkám, které obsahují, stojí domácí úroda tohohle ovoce za to!
Proč bychom měli jíst hroznové víno?
Hroznové víno obsahuje spoustu vitamínů a antioxidantů, je velmi dobrým zdrojem vitamínů B a C, A a K.
Hrozny také obsahují důležité minerály jako je vápník, draslík a fosfor.
Jaké pozitivní účinky má hroznové víno na naše zdraví?
- Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
- Pomáhá udržovat zdravý krevní tlak.
- Chrání naše oči a zrak.
- Zlepšuje stav pokožky a podporuje tvorbu kolagenu.
- Posiluje paměť a soustředění.
- Působí jako prevence proti nespavosti.
- Působí jako mírné projímadlo a je vhodné proti zácpě.
DOBRÉ VĚDĚT
Hrozny jsou také výbornou svačinou při dietě nebo po fyzickém výkonu. I když jsou chuťově sladké, mají velmi malé množství kalorií, zlepšují fyzickou vytrvalost a zvyšují aktivitu svalových buněk.
Když už jsme si řekli, jaké všechny dobroty je možné z hroznů připravit, přináší Jakvkuchyni.cz recepty. Připravíme si hroznovou marmeládu a džem!
ZAPAMATUJTE SI
Víte, jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem? Zjednodušeně můžeme říci, že marmeláda je jemnější, zatímco v džemu najdeme kousky ovoce.
Džem z hroznového vína je výborný například k sýrům. Jeho příprava je přitom velmi snadná. Jak si vyrobit domácí džem z hroznů vinné...Domácí džem z hroznového vína
Na marmeládě z hroznového vína si pochutnáme například s čerstvým chlebem k snídani. Výborná je také v jogurtu, lineckém cukroví nebo...Marmeláda z hroznového vína, ostružin a grepu
Hroznové víno obsahuje zdraví prospěšné látky a má v kuchyni mnoho možností využití. Pěstované doma či kupované by v našem jídelníčku nemělo chybět!