Stále chladnější dny si můžete zpestřit vynikajícími recepty z medu. Co třeba zkusit glazované kotlety, medovou kachnu se zázvorem nebo oblíbený perník s povidly? Jaký z našich receptů se vám nejvíce zamlouvá? Med je hustá lepkavá kapalina vytvářená včelami nebo jiným hmyzem z nektaru květů. O tom, že je med léčivý, snad nikdo nepochybuje, ne nadarmo se mu říká sladké zlato. V první řadě je potřeba zmínit, že jeho konzumace je pro tělo přirozenější než konzumace rafinovaného cukru, obsahuje totiž zejména monosacharidy (glukózu a ovocné cukry), které tělo lépe a efektivněji zpracovává. Pokud byste byli schopni nahradit běžný cukr medem, sníží zásadně ohrožení vaší osoby civilizačními chorobami.
Pro zdraví
A to nejsou všechny tělu přínosné látky, které v medu najdete. Obsahuje také dextríny, oligosacharidy, enzymy vitamíny (A, B1,2,6,12, C D, H, K E a P), velké množství minerálních látek (jako jsou vápník, fosfor, sodík, křemík, mangan, měď, železo ajn.), a nesmíme zapomenout na mateří kašičku a aminokyseliny. Celý tento koktejl pozitivně přispívá při léčbě srdečních onemocnění, nemocí trávicího traktu, ale také dýchacího ústrojí. Používá se také při léčbě vysokého krevního tlaku a nespavosti (jistě znáte teplé mléko s medem). Ani tímto výčtem jsem nepopsala všechny blahodárné účinky, to snad ani není možné.
Zajímavosti
- kromě vnitřního užití se používá i zevně. A to zejména při léčbě ran a popálenin.
- Je důležité zmínit, že veškeré blahodárné účinky se ztrácejí při teplotě vyšší než 46 °C. Kapalný med se nekazí.
- V případě pokud si nejste jistí, který z medů byste si měli vybrat, tak odborníci doporučují sáhnout po medovicovém, tedy konkrétně lesním.
- Existuje spousta receptů na léčebné využití medu (například cibule s medem na kašel), ale dnes se podíváme na zub kulinářskému umění, které med využívá.
- Med má vhodné chemické vlastnosti pro pečení
Chladnější dny si můžete zpestřit vynikajícími recepty z medu. Co třeba zkusit glazované kotlety? V případě pokud si nejste jistí,...Glazované kotlety
Chladnější dny si můžete zpestřit vynikajícími recepty z medu. Co třeba zkusit medovou kachnu se zázvorem? V případě pokud si nejste...Medová kachna se zázvorem
Chladnější dny si můžete zpestřit vynikajícími recepty z medu. Co třeba zkusit pečeni v medové krustě? V případě pokud si nejste...Pečeně v medové krustě
Chladnější dny si můžete zpestřit vynikajícími recepty z medu. Co třeba citrónový krém s ovocem? V případě pokud si nejste jistí,...Citrónový krém s ovocem
Perník s povidly
Perník se původně jmenoval peprník, podle pepře, který mu dával nezaměnitelnou peprnou chuť. Dnešní perníky si z původní receptury...
Recept - suroviny a postup