Autorkou článku je Malgorzata Ebel, která vlastní značku kávy Ebel Coffee a pracuje s výběrovou kávou od roku 1996.
„Z mnoha způsobů přípravy kávy mám nejraději ten, který umí smetanově hebké, oříškovo – karamelové, aromatické, emulzní v šálku – espresso!
Espresso připravené na profesionálním stroji, z rukou profesionála – baristy.
Espresso z výběrové kávy, kterou právě sklidili a zpracovali ručně na vysokohorské farmě. Ti nejlepší farmáři sklízí postupně pouze zralé kávové třešně, a proto pro ně vychází do hor i několikrát za období sklizně.
Espresso z čerstvě upražených zrn z malé místní pražírny, kde kávu upraží ve vysoké teplotě 220 °C, je hráškově zelená, má velmi tvrdá zrnka surové kávy, která voní po fazolích. V procesu pražení zdvojnásobí svůj objem a ztratí na váze 15 % až 20 %. Postupně změní svou barvu na hnědou, stanou se křehká a silně voní jako teplá kávová buchta.
Typickou vůni kávy, jak ji známe, upražená zrnka získají až po několika dnech větrání.
Co si víc přát? Knihu? Internet? Chvilku klidu s tichým šumem kavárny a pohledem z okna ven? Krása, úplná idylka, příjemná chvíle zastavení s Espressem.“
Když espresso teče – extrahuje do teplého šálku – vypadá jako kávový krém. Po chvilce zůstane na povrchu hustá créma – pěna z aromatických olejů a cukrů.
Každý barista ví, že nejlépe chutná double espresso (dvojité, 60 ml v šálku). Nic proti klasickému single shot espressu (30 ml v šálku), ale double připravený z většího portafiltru je plnější, je ho víc a lze ho déle vychutnávat.
Specifika dobré kávy
Místa – kavárny s výběrovou kávou, kterých je čím dál víc, a školenými baristy nabízí jednodruhové kávy z celého světa. I když všechny kávy jsou původem z Ethiopie, každá farma, každá sklizeň má svoje specifické vlastnosti.
Kávy se od sebe liší hlavně chutí a aroma. Za všechno můžou místní přírodní podmínky a farmáři. Hory, déšť, mlhy, slunce, teplo ve dne, chlad v noci dovolují kávě velmi pomalu dozrávat. Její cukernatost a ovocnost se tehdy maximálně rozvine.
Odlišnosti lze rovněž hledat mezi odrůdami kávy: Caturra, Catuai, Maragogype, Blue Mountain, Typica, Bourbon a mnoho dalších.
Způsob zpracování zrn kávy
I způsob zpracování na farmě má vliv na emulzi v šálku (káva praná, fermentovaná, sušená na sluníčku, natural, medová atd.).
Pražení a chutě kávy
Když káva dorazí do pražírny, ujme se jí pražič a ten dá skvělé kávě korunu!
Zelená zrna upražená světleji budou v chuti vždy ovocnější, svěží, s lehkou kyselinkou. Aroma světleji upražené kávy bývá bohaté: od čokolády až po citrusy a květiny. U tmavšího pražení ovocnost a kyselejší tóny ustupují karamelizujícím cukrům, oříškovosti a chutí mléčné čokolády. Dark roast - tmavě upražená káva chutná jako velmi hořká čokoláda.
Co je správně?
Správně je to, co má kdo rád a čemu dá přednost.
Příprava kávy
Je skutečně mnoho způsobů přípravy kávy. Stejná káva připravená jiným způsobem, či jen z jiné vody, bude chutnat odlišně.
Ke každému způsobu přípravy kávy je za potřebí perfektní mlýnek. Může být ruční či elektrický, ale musí být nastavitelný na různou hrubost a musí mlít stejnoměrně.
Oblíbené techniky domácí přípravy kávy
Aeropress
Pomůcky: Aeropress + filtr, hrnek, nastavitelný mlýnek, varná konvice, citlivá váha a časovač
- Naplníme rychlovarnou konvici čerstvou filtrovanou vodu a přivedeme vodu k teplotě 96 °C těsně pod bodem varu.
- Filtr umístíme do víčka filtru. Předem ho namočíme a umístíme na základnu Aeropressu.
- Aeropress dáme na hrnek a následně postavíme na váhu.
- Nasypeme 16 g kávy umleté na střední hrubost, váhu vynulujeme.
- Zapneme časovač, nalijeme 170 ml vody způsobem zick-zack, který pomůže rovnoměrně rozložit kávu ve vodě. Nalíváme pomalu, asi 15 sekund.
- Po 40-ti sekundách promícháme kávu v Aeropressu.
- Aeropress sejmeme z váhy, vložíme píst a pomalu stlačujeme dolů asi 15 sekund. Když uslyšíme syčení, je hotovo.
Káva finálně 296 ml.
Dripper
Pomůcky: Dripper, filtr, nastavitelný mlýnek, konvice s nastavitelnou teplotou, citlivá váha, časovač a lžička
- Připravíme konvici s čerstvou, filtrovanou vodou, kterou ohřejeme na 96 °C.
- Nastavíme mlýnek na medium – středně hrubě, podoba hrubšího písku. Zvážíme 26 g kávy
(3 vrchovaté lžičky), umeleme. - Vložíme filtr do DRIPPERU. Propláchneme horkou vodou.
- Do filtru vložíme dávku umleté kávy, jemně sklepeme. Celou připravenou sadu položíme na váhu a váhu vynulujeme.
- Zapneme časovač. Použijeme 400 g vody v čase do 45 sekund. Vodu lijeme krouživým pohybem od středu a zpět. Dbáme na to, aby voda netekla po filtru ani po okrajích nasypané kávy.
- Jemně 5x promícháme kávu kruhovými pohyby. Uvnitř filtru by měla být světle hnědá kaše bez větších hrudek kávy na povrchu. Necháme kávu překapat.
- Kávu bychom měli nalívat do jedné minuty, tj. čerstvou servírujeme.
Káva finálně 375 ml
Moka express
Pomůcky: Moka Express, nastavitelný mlýnek, studená voda, sporák
- Sejmeme horní díl moka konvičky.
- Vyndáme filtrační mističku.
- Naplníme spodní část konvičky filtrovanou, čerstvou vodou. Pozor jen k pojistnému ventilku!
- Dáme hruběji umletou kávu do filtrační mističky (nikoli jemně mletou, aby káva neunikala z konvičky) a vložíme jí zpět do spodní části moka expressu.
- Pevně našroubujeme horní díl konvičky na spodní (nepoužíváme hrubou sílu).
- Umístíme Moka Express na plotýnku a dáme vařit. Pokud používáme plyn, ujistíme se, že se plamen nedotýká plastové nebo gumové rukojeti.
- Moka Express odstraníme ze sporáku ihned, jakmile se horní část konvičky naplní kávou. (Pozor vše je horké!).
- Vychutnáme si čerstvě připravené espresso!
French press
Pomůcky: French Press 1L, nastavovací mlýnek, varná konvice, citlivá váha, časovač a lžička
- Naplníme rychlovarnou konvici čerstvou filtrovanou vodou, vypneme ji těsně před bodem varu (96 °C)
- Nastavíme mlýnek na hrubší stupeň, pozor, ne na nejhrubší.
- Odvážíme 55 g (6 lžiček) kávových zrn a umeleme.
- Nalijeme pár centimetrů horké vody do French Pressu.
- Pohybujeme pístem uvnitř nahoru a dolů – tímto se zbavíme olejnatých usazenin a zároveň předehřejeme nádobu.
- Vodu vylijeme.
- Připravenou dávku kávy nasypeme do předehřátého French Pressu a umístíme ho na vynulovanou váhu.
- Zapneme časovač a naléváme pomalu a rovnoměrně horkou vodu. Nalévání zastavíme, když váha ukáže 800 g, nebo když hladina kávy bude 5 cm od horního okraje pressu.
- Po uplynutí 75 sekund promícháme kávu jemně lžičkou. Dáme na press víčko a necháme stát.
- Po 4 minutách pomalu tlačíme píst až na dno nádoby. Tímto zastavíme extrakci kávy a můžeme servírovat.
Káva finálně 790 ml
Autor: Malgorzata Ebel