Nejzdravější zelenina na světě? Řeřicha

V americkém Centru pro kontrolu nemocí se zabývají tím, jaké potraviny jsou ze zdravotního hlediska nejhodnotnější. Sestavili žebříček, ve kterém jsou jednotlivé potraviny seřazeny podle obsahu důležitých látek.

rericha-velkyobr

Ve studii se počítalo, kolik důležitých látek je ve 100 kaloriích dané potraviny. Šlo celkem o 17 látek, například o vlákninu, proteiny, vitamíny A, D nebo B12. V tabulce se na předních místech umístily zelená, červená a oranžová listová zelenina, citrusy a brukvovité. Přestože podobných studií se každý rok najde několik desítek, za povšimnutí stojí řeřicha, tato téměř zapomenutá zelenina, kterou si můžete snadno naklíčit i doma. O pěstování bylinek jsme psali zde. Řeřicha je na pěstování velmi snadná – stačí ji položit na navlhčenou vatu, pokropit vodou jednou za den a za týden už sklízíte křupavé rostlinky.

Ten žebříček je sestavený podle toho, kolik zdravých látek obsahují jednotlivé druhy potravin na 100 kalorií. Sto kalorií představuje půl kila řeřichy, ale jen čtvrt kila červené papriky. Proto tento žebříček berte jen jako inspiraci - všechny potraviny v něm obsažené jsou velmi zdravé! 
    1. Řeřicha
    2. Čínské zelí
    3. Mangold
    4. Červená řepa (listy)
    5. Špenát
    6. Čekanka
    7. Hlávkový salát
    8. Petržel
    9. Římský salát
    10. Kadeřávek
    11. Tuřín listy
    12. Hořčice (listy)
    13. Štěrbák
    14. Pažitka
    15. Kapusta
    16. Listy pampelišky
    17. Červená paprika
    18. Rukola
    19. Brokolice
    20. Dýně
    21. Růžičková kapusta
    22. Šalotka
    23. Kedlubna
    24. Květák
    25. Zelí
    26. Mrkev
    27. Rajče
    28. Citrón
    29. Ledový salát
    30. Jahody
    31. Ředkvičky
Jaká zelenina je podle vás nejzdravější? Napište nám na Facebook!

 

 

 

Jeden komentář k článku “Nejzdravější zelenina na světě? Řeřicha”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*