Křupavá houska, čerstvá zelenina a šťavnaté maso a sýr. To je základ hamburgeru. Jak vypadala jeho cesta mezi nejznámější a nejoblíbenější jídla na světě? A jak si vyrobit vynikající domácí hamburger prozradí Jakvkuchyni.cz!
Pochází hamburgery z Mongolska?
„Jak na měkčí maso? Dejte si ho syrové pod sedlo na koni a jeďte,” tak nějak podle historiků zněla rada mongolských jezdců. Než maso uvařili, hezky ho “povozili”.
Zda chutnalo opravdu lépe, můžeme jen spekulovat. A proč vám o tom vyprávíme? Právě v této legendě se možná skrývá prapůvod mletého masa používaného do hamburgerů, které známe dnes.
Už ve 13. století se mleté maso údajně dostalo jako Steak Tartare do Ruska a první písemná zmínka na sebe nenechala dlouho čekat. V 17. století se objevila v anglické kuchařce Hannah Glasse, konkrétně v ní najdeme zmínku o Hamburské klobáse a uhádnete z čeho je vyrobená? Z mletého masa!
Zrození Hamburger Steaku
Ve stejném století mleté maso při obchodních cestách z Baltského moře doputovalo přímo do Hamburku. Zde na něj čekala věčná sláva v podobě “Hamburger Steaku”.
Právě ten z něj Němci chystali a naprosto si ho zamilovali. Jaké ingredience obsahoval? Hovězí maso, strouhanku, cibuli a sůl. Skvěle chutnal a měl dlouho trvanlivost. Ideální kombinace zejména pro námořníky.
Jak si hamburger získal srdce Američanů
Psal se rok 1889, když v amerických novinách ve státě Washington vyšla první zmínka o burgeru. Do Ameriky hamburgery přivezli námořníci při svých cestách z Hamburku do New Yorku.
O tom, kdo první umístil plátek hovězího masa mezi dva kusy pečiva, se vedou diskuze. Někdo tvrdí, že to byli právě tito námořníci, někdo zase, že tak učinili dělníci na amerických stavbách a někdo jiný sází na zakladatele fast foodových restaurací. Ale záleží na tom? Důležité je, že hamburger existuje a my si na něm můžeme pochutnávat v nespočetných variantách.
A jak si výborný křupavý hamburger připravit doma?
Křupavý a šťavnatý domácí hamburger
Také vás čas od času přepadne neskutečná chuť na šťavnatý burger? Pokud nyní souhlasně přikyvujete, vyzkoušejte si připravit křupavý...
Recept - suroviny a postup