Neuvěřitelná cesta “kulinářské perly hamburgeru”

Křupavá houska, čerstvá zelenina a šťavnaté maso a sýr. To je základ hamburgeru. Jak vypadala jeho cesta mezi nejznámější a nejoblíbenější jídla na světě? A jak si vyrobit vynikající domácí hamburger prozradí Jakvkuchyni.cz!

Neuvěřitelná cesta “kulinářské perly hamburgeru”
Článek Neuvěřitelná cesta “kulinářské perly hamburgeru” na Jakvkuchyni.cz o tom, odkud se vzal tento fenomén. (Zdroj: Freepik.com).

Pochází hamburgery z Mongolska?

„Jak na měkčí maso? Dejte si ho syrové pod sedlo na koni a jeďte,” tak nějak podle historiků zněla rada mongolských jezdců. Než maso uvařili, hezky ho “povozili”.
Zda chutnalo opravdu lépe, můžeme jen spekulovat. A proč vám o tom vyprávíme? Právě v této legendě se možná skrývá prapůvod mletého masa používaného do hamburgerů, které známe dnes. 

Už ve 13. století se mleté maso údajně dostalo jako Steak Tartare do Ruska a první písemná zmínka na sebe nenechala dlouho čekat. 
V 17. století se objevila v anglické kuchařce Hannah Glasse, konkrétně v ní najdeme zmínku o Hamburské klobáse a uhádnete z čeho je vyrobená? Z mletého masa!

Zrození Hamburger Steaku

Ve stejném století mleté maso při obchodních cestách z Baltského moře doputovalo přímo do Hamburku. Zde na něj čekala věčná sláva v podobě “Hamburger Steaku”.
Právě ten z něj Němci chystali a naprosto si ho zamilovali. Jaké ingredience obsahoval? Hovězí maso, strouhanku, cibuli a sůl. Skvěle chutnal a měl dlouho trvanlivost. Ideální kombinace zejména pro námořníky.

Jak si hamburger získal srdce Američanů

Psal se rok 1889, když v amerických novinách ve státě Washington vyšla první zmínka o burgeru. Do Ameriky hamburgery přivezli námořníci při svých cestách z Hamburku do New Yorku. 

O tom, kdo první umístil plátek hovězího masa mezi dva kusy pečiva, se vedou diskuze. Někdo tvrdí, že to byli právě tito námořníci, někdo zase, že tak učinili dělníci na amerických stavbách a někdo jiný sází na zakladatele fast foodových restaurací. Ale záleží na tom? Důležité je, že hamburger existuje a my si na něm můžeme pochutnávat v nespočetných variantách. 

A jak si výborný křupavý hamburger připravit doma? 

Křupavý a šťavnatý domácí hamburger

Křupavý a šťavnatý domácí hamburger

Také vás čas od času přepadne neskutečná chuť na šťavnatý burger? Pokud nyní souhlasně přikyvujete, vyzkoušejte si připravit křupavý...

Recept - suroviny a postup

Pokud si čas od času dopřejeme burger, který si z restaurace odneseme v papírovém sáčku, je to v pořádku. Jen se po dojedení ocitneme před nelehkou otázkou: Kam jen ten mastný papírový obal vyhodit? S dobrou vírou se možná rozběhneme k modrému kontejneru, kam patří papír. Ale pozor! Pokud je papír nasáklý olejem, znečištěný od kečupu, majonézy, nebo mokrý, pak patří do kontejneru na směsný odpad.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*