Víte, jak se z hlediska obsahu tuků dělí sýry? Proč je vhodné znát tučnost našeho oblíbeného sýra a je vůbec možné zařadit tučné sýry do vyváženého jídelníčku? Článek na Jakvkuchyni.cz poradí, jakým sýrům dát přednost, pokud se snažíme hlídat si náš energetický příjem a nechyní ani tipy na recept na osvěžující pomazánku z cottage sýru a salát s pečeným sýrem s ořechy.
Sýry a jejich výživové hodnoty
Sýry jsou velmi oblíbenou složkou našeho jídelníčku. Řadíme je do skupiny mléka a mléčných výrobků, které bychom měli mít v jídelníčku každý den.
Sýry jsou zdrojem bílkovin, nasycených tuků, vitamínů A, D, korotenoidů a vitamínů skupiny B.
Ceněné jsou jako zdroj dobře využitelného vápníku, který je nezbytný nejen pro správný růst kostí a zubů, ale také pro nervosvalovou činnost a řadu dalších pochodů v našem organizmu. Významný je i obsah jódu a zinku.
Není ale sýr jako sýr. Hlavně díky vyšší tučnosti a obsahu soli je dobré sledovat množství a četnost konzumace některých z nich.
Tuky v sýrech
Tuk je jednou ze základních živin, který se podílí na tvorbě hormonů, vstřebávání vitamínů A, D, E a K, stejně tak slouží k tepelné ochraně organismu. Je také nositelem chuti.
Mléčný tuk je zdrojem převážně nasycených mastných kyselin, jejichž obsah bychom si v našem jídelníčku měli hlídat.
Jejich nadbytečná konzumace přispívá ke zvyšování cholesterolu v krvi, rozvoji srdečně cévních onemocnění a obezity.
O tuku v sýrech můžeme mluvit jako o tzv. skrytých tucích, u kterých není na první pohled zřejmé, kolik tuku sýry obsahují. Proto bychom měli číst informace na obalech potravin a u sýrů se zaměřit na tabulku výživových hodnot, kde najdeme údaje o celkovém množství tuku i obsahu nasycených mastných kyselin a dalších látek.
Dělení sýrů dle tučnosti
Obsah tuků v sýrech se může značně lišit, i proto se v základním dělení z tohoto hlediska sýry dělí do několika skupin.
Obsah tuku v sušině |
Příklad sýrů |
|
vysokotučné sýry |
≥ 60 % |
mascarpone |
plnotučné sýry |
≥ 45 % |
ementál, madeland, moravský bochník, čedar, mozzarella, gorgonzola, hermelín, niva, bryndza, čerstvý sýr |
polotučné sýry |
≥ 25 % |
eidam, parmazán, balkánský sýr, jadel |
nízkotučné sýry |
≥ 10 % |
hermelín figura, madeland FIT, cottage |
odtučněné sýry |
< 10 % |
Olomoucké tvarůžky |
TIP
Údaje o obsahu tuku v sušině (t.v.s.) se u sýrů udávají proto, že množství sušiny, tedy toho, co by zbylo po odpaření veškeré vody, se narozdíl od množství vody a celkového hmotnosti v čase nemění.
Přestože mají různé typy sýrů stejný podíl tuku v sušině, bude se absolutní množství tuku lišit.
To si můžeme vypočítat pomocí lehkého vzorečku. Absolutní množství tuku ve 100 g = tuk v sušině * sušina/100. Příklad: plnotučný tvaroh: tuk v sušině 38 %, sušina 20 %, tuku 8 g/100 g. Balkánský sýr: tuk v sušině 42 %, sušina 44 %, tuk 19 g/100 g.
Některé druhy sýrů jsou na trhu dostupné ve více variantách tučnosti. Jak se liší v množství absolutního tuku si ukážeme na příkladu polotvrdého sýru holandského typy v různých stupních tučnosti:
Obsah tuku v sušině |
Obsah tuku ve 100 g |
Podíl nasycených tuků ve 100 g |
Obsah bílkovin ve 100 g |
45 % (original) |
27 g |
17 g |
26 g |
30 % (light) |
18 g |
12 g |
30 g |
20 % (fit) |
11 g |
7,2 g |
31 g |
Z tabulky je patrný značný rozdíl v množství tuku u jednotlivých variant. Ten může být zajímavý hlavně pro ty, kdo potřebují snížit svůj energetický příjem, nebo množství nasycených tuků v jídelníčku (osoby s onemocněním srdce a cév, diabetem, obezitou nebo vysokým cholesterolem).
U sýrů se nemusíme bát vybírat varianty s nižší tučností, nejedná se o sýry nižší kvality. Naopak u nich můžeme kladně hodnotit vyšší obsah bílkovin a vápníku.
Konzumací tučných sýrů velmi snadno naplníme naši denní potřebu nasycených tuků i tuku celkově.
Denní potřeba tuku odpovídá množství do 1 gramu tuku na kilogram optimální hmotnosti, z toho by maximálně ⅓ měla být tvořena nasycenými tuky.
Pro lepší představu – žena, výška 165 cm, hmotnost 60 kg: denní potřeba tuku 50 – 60 g, z toho do 20 g nasycených tuků.
Muž, výška 180, hmotnost 80 kg: denní potřeba tuku 64 – 80 g, z toho do 26 g nasycených tuků.
Konzumací běžné porce hermelínu přijmeme 26 gramů tuku, z toho 17 g nasycených tuků. Což odpovídá 85 % doporučené dávky nasycených tuků pro ženu a 65 % pro muže.
Sýry mají mnoho podob a chutí a tím se nabízí celá řada možností, jak je v kuchyni připravit. Vynikající jsou v salátech, nebo třeba v pomazánkách. Zkuste si je připravit podle receptů od Jakvkuchyni.cz!
Pečený nebo grilovaný hermelín patří k velmi oblíbeným pokrmům. Můžeme si ho připravit jako rychlý oběd, nebo večeři. Pečením se...Pečený hermelín s vlašskými ořechy a listovým salátem
Na závěr je tedy důležité říci, že není třeba se tučným sýrům zcela vyhýbat, jen je potřeba mít na paměti, že dobrého stačí poskromnu.
Také je důležité vnímat náš jídelníček jako celek a pokud si dopřejeme potěšení v podobě tučného sýru, měli bychom ho v dalších jídlech vyvážit konzumací zeleniny, ryb nebo luštěnin a zařadit více zdrojů zdraví prospěšných tuků (rostlinných olejů, ořechů a semínek).
Dbejme tedy na pestrost jídelníčku a nezapomínejme, že neexistuje nezdravá potravina, ale pouze nezdravé množství.
Tým nutričních terapeutek Nutrifit