Ráno a večer si můžeme bez problémů připravit přesně to jídlo, které nám vyhovuje. Ale v kantýně nebo závodní jídelně jsou možnosti omezené. Máte tedy dvě možnosti – vybrat si to jídlo, které vám nejméně vadí, nebo si nosit obědy z domova.
Šest tisíc za rok
Pokud každý den jdete do kantýny nebo do blízké restaurace na oběd, tak utratíte nejméně kolem jedenácti tisíc ročně. V Praze nebo velkých městech se tato částka může vyšplhat až k dvaceti tisícům! Když si přinesete jídlo z domova, bude vás stát polovinu, a to i když použijete ty nejluxusnější přísady a dopřejete si velké porce. Počítejte s námi: salát (okurka, olivy, řecký sýr) vyjde na třicet pět korun, rizoto (rýže, kuřecí maso, zelenina, sýr) dokonce na třicet. Na jídlo si také můžete přinést to, co vám zbylo od večeře, a odpadá vám tedy čas strávený přípravou jídla navíc.
Salát ve sklenici
Zavařovací sklenice jsou v módě – je to ekologický a vtipný způsob, jak uskladnit potraviny. Použít jej můžete i na salát, který si nakrájíte už večer a necháte v lednici. Dresink můžete připravit zvlášť, nebo jej dát jako první vrstvu, pokud je hustý. V práci pak stačí sklenici překlopit na talíř a dresink je opět nahoře. Olejové nebo octové zálivky si přineste ve zvláštní lahvičce, můžete použít třeba šroubovací plastové lahvičky na dětskou výživu.
Jaký salát si takto můžete připravit? Řecký salát tzatziky (nastrouhané okurky nechte okapat a smíchejte s dresinkem z hustého jogurtu, kopru a nasekaných oliv) nebo skvělý coleslaw (recept jsme uveřejnili v článku o zelí).
Článek Čtrnáct druhů salátu, které stojí za to vyzkoušet vám prozradí, jaký je rozdíl mezi čekankou a štěrbákem a k čemu se jednotlivé druhy salátů hodí.
Co dům dal
Jídlo zbylé od večeře je další možností, jak se v práci najíst podle své chuti – a zároveň ušetřit. Aby se vám jídlo nepřejedlo, zkuste využít třeba jen jeho část. Rýži, kterou jste měli jako přílohu večer, můžete použít na přípravu kaše nebo nákypu. A když vám zbyde třeba pečené maso, můžete jej použít do rizota nebo salátu.
Moderní termosky jsou vyrobené z nerezu a uchovají horké tekutiny až několik hodin. Pokud nemáte v práci mikrovlnku, přineste si horkou polévku v termosce.
Bageta s jižním temperamentem
Když vám docházejí nápady (nebo čas), připravte si bagetu. Pozor na majonézu, která může celou bagetu nepříjemně rozmočit, pokud ji budete mít celé dopoledne v tašce. Pokud máte v práci mikrovlnku s funkcí grilu, bagetu si zapečte. Jednoduchá, ale skvělá kombinace na italské panini: rajčata, mozzarella, bazalka a trocha olivového oleje. Nebo vyzkoušejte náplň inspirovanou Španělskem – olivy, sardinky a hlávkový salát.
Thajská polévka za cenu čínské
Malý balíček s nudlemi, vedle balení příchuti a oleje… čínské instantní polévky znáte asi všichni. Jsou poslední záchranou, když máte málo času a skutečně velký hlad. Zkuste ale jejich luxusnější variantu, thajskou polévku ramen, která nevyjde o moc dráže. Stačí si večer uvařit rýžové nudle, nakrájet žampiony, přidat třeba zbylé maso, a schovat do lednice. Polévkovou pastu si můžete připravit do zásoby: smíchejte stejný díl pálivé omáčky sriracha, pasty tom yum (k dostání ve velkých supermarketech), sojové omáčky, rybí omáčky, sušeného bujónu a pár kapek sezamového oleje. Do polévky na jednu porci použijte čtyři vrchovaté polévkové lžíce pasty, kterou jednoduše dáte k ostatním ingrediencím. V práci pak tuto připravenou polévku zalijete horkou vodou a můžete jíst. Tip: pokud máte naklíčené třeba mungo a listy koriandru, přidejte je do polévky, jsou jejich tradiční součástí. Dobrá je ale v jakékoliv variantě.