V článku prozradíme, odkud pochází nové koření, jak ho využijeme v kuchyni, jaký vliv má na naše zdraví a jak si ho můžeme vypěstovat i doma. Na závěr nechybí výborný recept. Tak neváhejte a čtěte!
Seznamme se s novým kořením
První zprávy o novém koření zaznamenal lékař Kryštofa Kolumbuse, ale starověké civilizace ho používali dávno před tím.
Nové koření k nám připlulo až z daleké Jamajky. Jedná se o sušené plody tropického stromu pimentovníku pravého.
A jak nové koření chutná?
Je trochu ostré a zároveň trochu nasládlé. Připodobnit ho můžeme k hřebíčku, skořici, pepři a muškátovému ořechu.
Nové koření a vliv na zdraví
Nové koření má mimo výborné chuti i pozitivní vliv na naše zdraví:
- snižuje záněty a bolest;
- pomáhá při trávicích obtížích;
- zvyšuje imunitu;
- funguje jako velmi účinný antioxidant;
- chrání zuby před bakteriálními patogeny;
- zlepšuje krevní oběh;
- má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém.
Nové koření je pro naše tělo prospěšné, ale pozor na alergické reakce, které se mohou objevit. Pokud trpíme na žaludeční vředy, měli bychom toto koření raději úplně vynechat.
Jak nové koření skladovat?
Nejlépe uděláme, když ho uložíme do vzduchotěsné nádoby, kterou dobře uzavřeme a uložíme na místo, kam nedopadá sluneční svit – nové koření má rádo temno a sucho.
Jak pěstovat nové koření doma?
Pimetovník pravý je strom, který se dorůstá až do výšky několika metrů. Ale žádný strach, můžeme si doma vypěstovat i menší zakrslou variantu. Jak na to?
- Na jaře vysejeme semena. Pokud máme pimetovník přímo doma, můžeme semana vysévat, kdykoli v průběhu roku.
- Před výsevem semena namáčíme 1 den ve vlažné vodě.
- Poté je vložíme do výsevního substrátu.
- Doba klíčení může být 3 týdny i 3 měsíce, buďme trpěliví.
- Pimetovník během prvního roku neumisťujeme na přímé slunce.
- Zajistěme rostlině teplotou mezi mezi 20 až 30 °C.
- Na první plody stromu se můžeme těšit v sedmém roce růstu.
- Plody sklízíme dříve, než dozrají, dokud jsou ještě zelené a necháme je vysušit na slunci.
Použití nového koření v kuchyni
Nové koření má v gastronomii nezaměnitelnou chuť – pokrmům dodá tu správnou jiskru a šmak. A do jakých jídel se nejčastěji přidává?
Například při nakládání různých druhů masa – vepřového, hovězího, rybího i kuřecího.
Dále se hodí do polévek, různých marinád a omáček.
Pokud kuličky nového koření rozemeleme, dodají zajímavou chuť sladkému pečivu, ale i pudinkům. To není vše - nové koření můžeme přidat také do svařeného vína, nebo do domácích likérů. Mňam!
Až budeme přemýšlet, co dobrého tento víkend nachystáme rodině k nedělnímu obědu, určitě stojí za to vyzkoušet “divoké...Křupavé “divoké kuře”