Jestli chcete zdravě jíst, bulharská kuchyně se vám bude líbit. Hlavní roli zde hrají výživné suroviny i samotná úprava. Místní hospodyňky často sahají po slunečnicovém oleji, zelenině, rybách i kuřatech. Pokud se řadíte mezi milovníky masa, přijdete si na své také. I vařené a grilované maso se na stolech v bulharských rodinách objevuje často.
Čím Bulhaři obohatili celý svět?
Možná si na tom pochutnáváte každý den a ani netušíte, že tahle dobrota kdysi vznikla právě v Bulharsku. Víte, o čem je řeč?
O jogurtech. Až někdy zavítáte do balkánských končin, místní jogurt určitě ochutnejte. Pyšní se velmi šťavnatou chutí a hustou konzistencí.
V okolí Dupnice a Sofie žijí lidé, kteří si říkají Šopové. Dokážete si tipnout, čím náš svět obohatili oni? Jestli si říkáte, že by to mohl být šopský salát, máte naprostou pravdu – je to on.
Vinaři by nám zřejmě neodpustili, kdyby se v našem článku neobjevila chvála na bulharská červená vína. Jsou oblíbená po celé Evropě a dokonale doplňují celkový dojem ze zdejších pokrmů.
Znáte koření zvané čubrica? Právě to vás v bulharské kuchyni provází na každém kroku. Jedná se o směs vysušené saturejky, soli, semene pískovce, mouky z opražené kukuřice a pálivých papriček. Bulhaři ho přidávají do polévek a při grilování tvoří dokonce jednu z hlavních surovin.
Tradiční bulharské jídlo - bob čorba
Kdo neochutná bob čorbu, jako by v Bulharsku ani nebyl. Tato tradiční fazolová polévka je považována za bulharské národní jídlo....
Recept - suroviny a postupPolévka nejlépe chutná druhý den, krásně zhoustne a bylinky zvýrazní svou vůni. K bob čorbě podávejte čerstvý chléb a před servírováním ji nezapomeňte posypat sekanou petrželkou, tou Bulhaři nikdy nešetří.
Zajímavost
Mnoho lidí se velkým obloukem vyhýbá luštěninám a to z jednoho prostého důvodu – bojí se nadýmání. U bob čorby se těchto obtíží obávat nemusíte. Jak to?
Směs koření čubrica obsahuje dostatek saturejky, která těmto obtížím předchází.
Bulhaři polévky milují, v jejich jídelníčcích najdete kromě bob čorby spoustu dalších druhů polévek – například dršťkovou, čočkovou, nebo silný vývar z hovězího masa.
A k hlavnímu jídlu si můžete objednat typické zavařené brambory s mletým masem, čevabčiči na rožni nebo karbanátky.
Přejeme vám dobrou chuť: “Prijaten apetit!”