Objevte léčivou sílu pelyňku

Už jste slyšeli o léčivé síle pelyňku? Že ne? Pojďme se s ním seznámit! Jakvkuchyni.cz prozradí, co vše dokáže a jak si ho jednoduše vypěstovat doma.

 Pelyněk

Seznamme se s pelyňkem

Pelyněk pravý je rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Už v Antice se setkáváme v historických spises s využitím pelyňku jako stomachikum (lék podporující chuť k jídlu). Ve středovku se pelyňkem ochucovala medovina, v Maroku jej popíjeli jako čaj a v novověké Anglii se pelyněk občas používal jako náhrada chmelu při výrobě piva. V dalších zdrojích se dočtete o využití pelyňku jako výborné koření. Pelyněk si zřejmě na první pohled nezamilujeme – příliš krásy nepobral a jeho nahořklá chuť nás asi také neohromí. Jeho síla tkví v něčem jiném – pelyněk si nás získá v okamžiku, kdy odhalíme jeho léčivé účinky

Pelyněk a jeho vliv na zdraví

Pelyněk bez váhání zařadíme mezi naše nejznámější léčivé rostliny. Využít ho můžeme při:

  • žaludečních problémech;
  • potížích s trávicím traktem;
  • křečích způsobených plynatostí;
  • nemocech žlučníku, dvanácterníku a jater;
  • nechutenství;
  • zánětech.

Jak pelyněk pěstovat doma?

V přírodě pelyněk nejčastěji najdeme na skalnatých stráních. Má rád půdu bohatou na vápník a suchá místa. Pokud se rozhodneme pelyněk vypěstovat doma, je nejlepší pořídit si semena a vyset je na jaře. Vyklíčí nám přibližně za 14 dnů.

Rostlinu je třeba kypřit, odstraňovat plevel a zhruba za 35 týdnů se můžeme těšit na úrodu.

Sběr a uskladnění pelyňku

Sbíráme nať pelyňku v délce 2030 cm. A kdy? V době, kdy pelyněk začíná kvést. Pro sběr si zvolme slunečný den, aby pelyněk nebyl navlhlý od deště. Rostliny je nejlepší svázat  do svazků a sušit  ve stínu.

Připravme si léčivý pelyňkový čaj – jak na to?

Pelyňkový čaj se doporučuje pít pouze při zdravotních potížích. Po jeho ochutnání pochopíme pravou podstatu pořekadla: „To bylo hořké jako pelyněk!”

K přípravě čaje nám postačí 1 čajová lžička sušeného pelyňku a šálek horké vody. Pro zmírnění hořké chuti si do nápoje můžeme přidat mátu, nebo fenykl. Cukr ani med jeho hořkou chuť bohužel nepotlačí.

Rostlinné zbytky je nejlepší vyhazovat na vlastní kompost, nebo do nádob na bioodpad. Může z nich vzniknout třeba kvalitní zemina, nebo ekologický energetický zdroj!    

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*