Ve střední a severozápadní části Moravy a na severozápadě Českého Slezska se rozkládá jedna z nejúrodnějších oblastí republiky. Nejspíš i proto mají místní lidé odjakživa vřelý vztah k jídlu. Ideálními podmínkami pro pěstování plodin proslul především Hornomoravský úval a oblast okolo říčky Hané. Díky zdejší úrodné půdě a teplému podnebí se tu vždy dařilo pšenici, chmelu, ječmenu, cukrovce a také ovoci a zelenině. Podhůří Jeseníků, kde je o něco chladněji, zase nabízelo vhodné podmínky pro pastevectví a chov dobytka. Proto na rozdíl od chudých horských oblastí byl jídelníček zdejších obyvatel pestrý a nechybělo v něm ani maso – dokonce několikrát týdně! Vyzkoušejte pověstnou křenovou omáčku z Hané nebo specialitu, která toto místo proslavila po celém světě – Olomoucké tvarůžky.
Olomoucko – kraj křenu i zelí
Vepřové kapsy nadívané jablky, sulc, bramborové řízečky, to jsou pokrmy, které se připravovaly hlavně na Jesenicku. Na Hané zase hospodyně často vařily omáčky. Asi nejznámější byla bílá křenová – tato bylina s mnoha léčivými účinky totiž rostla ve velkém množství v povodí řeky Moravy a dodávala místním pokrmům na jedinečnosti. Oblíbené byly i černé omáčky, které se připravovaly z piva, perníku nebo švestkových povidel. Také zelí upravené na různé způsoby se v rodinách podávalo několikrát týdně. Právě odsud pochází populární „hanácký salát“, který všichni dobře známe z oddělení lahůdek. Podle původního receptu se do červeného zelí přidávala pouze zakysaná smetana. Dnes se běžně připravuje i s majonézou, případně v odlehčené verzi s bílým jogurtem.
Olomoucké tvarůžky – světová delikatesa
První zmínka o zdejších tvarůžcích pochází už z 15. století. Selské tvarůžky, jak se jim původně říkalo, vyráběly ženy, jimž se říkalo “pleskačky”. Nový název Olomoucké tvarůžky zlidověl v době, kdy se pochoutka prodávala na místních trzích. V průběhu staletí si oblíbené zrající sýry prošly krkolomnou historií a jejich výroba téměř zanikla. Naštěstí si je dnes můžeme zase koupit a dokonce dostaly od EU chráněné zeměpisné označení. Vyrábějí se v Lošticích, stejně jako kdysi z netučného tvarohu, který zraje se solí. Z této hmoty se pak formují kolečka či jiné tvary, které se omývají a pokrývají směsí bakteriálních kultur. Olomoucké tvarůžky výborně chutnají samotné jen s cibulí a chlebem, ale připravují se z nich i zajímavé speciality – např. tvarůžkové langoše, slané kremrole, ale i sladké šátečky nebo dortíky. My jsme pro vás vybrali recept na tzv. syrnicu – originální tvarůžkovou polévku.
Syrnica – Hanácká specialita, v níž nesmí chybět Olomoucké tvarůžky!
Olomoucké tvarůžky výborně chutnají samotné jen s cibulí a chlebem, ale připravují se z nich i zajímavé speciality – např....
Recept - suroviny a postupJemná smetanová omáčka z křenu se objevovala na jídelníčku Hanáků minimálně jednou týdně.
Vepřové plátky s křenovou omáčkou - “olomócká” dobrota
Připravovala se o Velikonocích na Tlustý čtvrtek, ale pochutnáte si na ní kdykoli během roku.Smažené růže - sladká pochoutka
Líbí se mi
Milá Erno, to jsme rádi 🙂 Krásný den!