Oregano je koření typické pro středomořské kuchyně. Velmi dobře už ho ale znaly i naše babičky. Tuto všestrannou bylinu můžeme využít jak v kuchyni, tak i v léčitelství.
Oregano neboli Dobromysl
Oregano možná znají někteří z nás spíše pod českým názvem Dobromysl. Tato bylinka má nezastupitelnou roli v kuchyni, především v italské, francouzské a mexické.
Kromě toho, že si užíváme její chuť na talíři, může nám také posloužit jako léčivka při různých bolestech a nemocech.
Ne nadarmo se této bylince připisovala kouzelná moc a patřila mezi takzvané svatojánské kvítí – Dobromysl natrhaná na svátek svatého Jana měla ochraňovat po celý rok lidi i zvířata před nemocemi.
Oregáno (dobromysl) využijeme v kuchyni při přípravě:
Jako léčivá bylina oregano (dobromysl) pozitivně působí při:
- kašli,
- bolestech v krku,
- migrénách,
- léčbě vnitřních infekcí,
- léčbě střevních potíží,
- nebo bolestech zubů.
Jak pěstovat oregano (dobromysl)?
Tato bylina potřebuje ke svému životu sucho a světlo. Líbit se jí bude třeba na skalce. Na zimu ji přesadíme do květináče a umístíme do dostatečně světlé a teplé místnosti, kde teplota neklesá pod 10 °C.
Na jaře prostříháme suché listy a ve chvíli, kdy doroste minimálně 15 cm, můžeme začít sbírat lístky na přípravu pokrmů nebo čajů.
Recepty s příchutí oregána (dobromysli)
Receptů, ve kterých využijeme oregano, je nespočet. Pojďme si tedy říci tipy na dva méně známé oregánové produkty – olej a medovou směs.
Tento olej je výborný v kuchyni i v léčitelství. Skvěle se hodí do salátů. Jeho léčivé účinky pomohou posilovat imunitu, pozitivně...Oregánový (dobromyslový) olej
Tato léčivá směs upravuje menstruaci, zmírňuje kašel a zlepšuje trávení. Užíváme 1 lžičku 1x denně po jídle.
Medová směs ze sušeného oregana