Svěží jarní salát s tuňákem

Svěží jarní salát s tuňákem

Jak nejlépe využít svěží jarní zeleninu? Do salátu s čestvou rybou. Odlehčete si po zimě jídelníček a vyměňte omáčky s knedlíky za jarní salát s tuňákem.
Závitky z lilku plněné tuňákem

Závitky z lilku plněné tuňákem

Tuňák se v naší kuchyni těší čím dál větší oblibě. Chutná skvěle v teplé i studené kuchyni, připravte si jej na párty nebo grilovačku v kombinaci s lilkem v lahodných závitcích. Pozor, ta chuť je vysoce návyková!
Jižanské kuře se salátem coleslaw

Jižanské kuře se salátem coleslaw

Smažené jižanské kuře je klasikou amerického jihu. Důležitou roli při jeho přípravě hraje podmáslí, do kterého ponoříme kuře na několik hodin. Tím dodáme masu jemnou chuť a zajistíme, aby zůstalo i po smažení šťavnaté. Dozlatova usmažené kousky jsou skvělou variantou pro různé oslavy, nebo piknik. Podáváme se salátem coleslaw, zvolit ale můžete i jinou přílohu dle chuti. Jak na to?
Špenát z mladých kopřiv

Špenát z mladých kopřiv

Pokud jste někdy měli možnost otevřít staré české kuchařské knihy, zjistíte, že sezónní potraviny byly velmi často využívané. Mezi jednu z nich patřívala i kopřiva, která se začíná do české kuchyně postupně vracet. Roste téměř všude a mnozí ji mají v nemilosti jako plevel, byť patří k nejznámějším a nejúčinnějším léčivým bylinám. Především teď na jaře, kdy kopřiva ještě nekvete, je vhodné ji sbírat. Pro kuchyňské zpracování jsou nejlepší mladé rostlinky a vrcholky, které s trochou šikovnosti proměníme v lahodný pokrm, třeba ve výtečný špenát! Je pikantní a jemný. Pokud kopřivy spaříme a rozmixujeme, můžeme si je uložit do mrazáku a připravit si špenát i během roku. Jak na to?
Kuskus à la Jamie Oliver

Kuskus à la Jamie Oliver

Tip na rychlý oběd nebo večeři? Vyzkoušejte kuskus s rybou podle světoznámého šéfkuchaře Jamieho Olivera. Pochutnají si všechny mlsné jazýčky!
Jarní pečené zelenina

Pečená jarní zelenina

Zelenina má mnoho chutných podob a kombinací a s příchodem jara si můžeme opět začít více užívat čerstvé a sezónní zeleniny. Naprosto nepřekonatelná je zprudka pečená zelenina jen s několika základními surovinami, jako je olej, sůl a bylinky. K její přípravě můžeme skvěle využít zeleninové zbytky z lednice. Do jarního pekáčku je nejlepší použít svěží zeleninu, která bude po upečení krásně křupat. Na závěr přidáme vajíčka, bylinky nebo jarní cibulku. Pečenou zeleninu můžeme podávat jako přílohu, lehký oběd nebo večeři. Zbylou zapečenou zeleninu můžeme použít do salátů, těstovin, toustů nebo třeba tortilly.
Cronut

Cronut

Za touto hříšnou sladkostí stojí opět francouzská dovednost a vynalézavost, respektive skvělý nápad francouzsko-amerického cukráře Dominiqua Ansela. V jeho hlavě se totiž zrodila myšlenka připravit těsto na croissanty a udělat z něj donut. Což strhlo v New Yorku naprosté šílenství.
Kočičí tanec

Kočičí tanec

Kočičí tanec – pod tímto tajemným názvem se skrývá staročeské jídlo, které je známé v různých kombinacích. V některých krajích se jedná o kombinaci krup a čočky, jinde brambor se zelím. Hospodyňky pak většinou ke kroupám přidávaly i něco masitého, co bylo zrovna po ruce: osmažené maso, slaninu nebo škvarky.
Velikonoční chléb s bylinkovou náplní

Velikonoční chléb s bylinkovou náplní

S velikonočním obdobím se pojí nejen mnoho sladkých, ale i slaných receptů. Jedním ze symbolů Velikonoc a jara je zelená barva, I proto bývají součástí velikonočních pokrmů právě mladé a zelené bylinky. Ty najdete i v dnešním receptu na velikonoční chléb, který si můžeme připravit nejen na velikonoční oslavy. Skvěle bude chutnat i v průběhu roku jako netradiční snídaně, svačina, nebo pohoštění pro návštěvu.