Drkotina

Drkotina

V dřívějších dobách patřilo maso spíše ke svátečním pokrmům a sezona vepřového masa byla hlavně v období zabijaček. Ty se konaly vždy v zimě a jejich cílem bylo zpracovat pokud možno každý kousek vepře a zabezpečit rodinu masem na dlouhou dobu. K zabijačce nepatří pouze prejt, ovar, sádlo nebo škvarky, které jsou obecně známé, ale také například huspenina, která je na Slovácku známá jako drkotina. Jak si připravit huspeninu doma?
Burek se sýrem

Burek se sýrem

Burek je tradičním pokrmem turecké a balkánské kuchyně a v případě, že rádi objevujete nové chutě, je pro vás burek tím pravým.. Připravuje se z tenkého listového těsta známého jako filo. Plní se především sýrem feta, ale i mletým masem nebo zeleninou. Je vynikající teplý i podávaný za studena se salátem. V balkánských kuchyních se často podává jako osvěžující svačina spolu s bílým jogurtem, nebo jogurtovým nápojem ajranem.
Ramen

Ramen – tradiční japonský vývar

Ramen je vydatná polévka založená na vývaru a nudlích, která původně pochází z Japonska, ale stala se velmi oblíbenou i v řadě dalších asijských zemí, až nakonec okouzlila celý svět Klasický ramen jsou nudle zalité silným vývarem a doplněné vepřovým masem, čajovým vejcem a dalšími přísadami, jako jsou houby, mořské řasy, sójová omáčka, miso atd. Ramen ale může být i kuřecí, hovězí a nebo zcela vegetariánský. Jak si jej připravit doma?
Těstovinová bábovka

Těstovinová bábovka

Těstovinový nákyp je oblíbenou sladkou variantou oběda nebo večeře, kterou ocení především děti. Těstoviny v kombinaci s tvarohem a rozinkami chutnají zatepla i zastudena. Spojení těstovin a bábovky se na první pohled může zdát zcela nemožné, ale upéct nákyp ve formě na bábovku je skvělý nápad. Jak na to?
Poznej recyklační značky na obalech

Poznej recyklační značky na obalech

Všichni jsme si zvykli kontrolovat symboly na oblečení, abychom při praní a jeho údržbě neudělali chybu. Stejně tak bychom měli přistupovat k recyklačním značkám na obalech. Tato speciální značení uváděná na obalech nám totiž sdělují mnoho cenných informací! Více o recyklačních značkách prozradí Jakvkuchyni.cz v článku.
Káva vs zelený čaj

Káva vs. zelený čaj – účinky na organismus a nač si dát pozor?

Kávu i zelený čaj řadíme mezi horké nápoje, které pijeme z různých důvodů. Nejčastěji pro příjemné chuťové vjemy, často také jako jistou formu „dopingu“. Důvodem může být ale i zažitý či společenský rituál. Oba tyto nápoje mají své blahodárné účinky, ale u obou zároveň platí, že svoje pozitivní účinky při nadbytečné konzumaci mění v negativní.
Třídíme s jakvkuchyni.cz

13. díl kvízu Třídíme s Jakvkuchyni.cz

Víte o třídění odpadu všechno? Pojďte si s námi ověřit vaše znalosti v našem kvízu na Jakvkuchyni.cz. Pokud odpovíte správně na všechny tři otázky, můžete vyhrát publikaci unikátní „Vaříme/Tvoříme beze zbytku" a další krásné praktické ceny. Jak na to? Zapojte se do soutěže - stačí vyplnit kvíz zaměřený na třídění odpadu a jste ve hře! Soutěž běží do 10. 3. 2021. Ceny získají 3 z vás, kteří odpoví správně odpoví na všechny 3 soutěžní otázky.
Žebrácké batůžky

Žebrácké batůžky

S dnešním receptem opět nahlédneme pod pokličku staročeské kuchyně. Tento recept na velmi chutné cukroví je starý zhruba sto let a jeho název je odvozen od podoby. Výsledné cukroví totiž opravdu vypadá jako zabalený batůžek. Základ tvoří košíček z křehkého těsta plněný nadýchanou sněhovou náplní s ořechy. Časově patří recept k těm náročnějším, ale výsledek stojí zcela jistě za to!
Cibulové kroužky s bylinkovým dipem

Cibulové kroužky s bylinkovým dipem

Cibulové kroužky patří k oblíbenému pokrmu. Jak už sám název napovídá, jedná se o kroužky cibule obalené v těstíčku a smažené v oleji. Většinou si jej dopřáváme jako přílohu, něco malého k zakousnutí nebo zajímavé pohoštění na party. Dokonalým společníkem nasládlých kroužků jsou různé dipy, do kterých se namáčejí. Jakmile zjistíte, že připravit si domácí cibulové kroužky je velmi snadné a rychlé, najdou si u vás zcela jistě své místo.