Pokud jste někdy měli možnost otevřít staré české kuchařské knihy, zjistíte, že sezónní potraviny byly velmi často využívané. Mezi jednu z nich patřívala i kopřiva, která se začíná do české kuchyně postupně vracet. Roste téměř všude a mnozí ji mají v nemilosti jako plevel, byť patří k nejznámějším a nejúčinnějším léčivým bylinám. Především teď na jaře, kdy kopřiva ještě nekvete, je vhodné ji sbírat. Pro kuchyňské zpracování jsou nejlepší mladé rostlinky a vrcholky, které s trochou šikovnosti proměníme v lahodný pokrm, třeba ve výtečný špenát! Je pikantní a jemný. Pokud kopřivy spaříme a rozmixujeme, můžeme si je uložit do mrazáku a připravit si špenát i během roku. Jak na to?
Knižní bestseller Jamieho Olivera kuchařka „The Naked Chef“ se zařadila v žebříčku nejpopulárnějších a nejprodávanějších knih hned za neotřelého Harryho Pottera od J. K. Rowling. A…
Tip na rychlý oběd nebo večeři? Vyzkoušejte kuskus s rybou podle světoznámého šéfkuchaře Jamieho Olivera. Pochutnají si všechny mlsné jazýčky!
Zelenina má mnoho chutných podob a kombinací a s příchodem jara si můžeme opět začít více užívat čerstvé a sezónní zeleniny. Naprosto nepřekonatelná je zprudka pečená zelenina jen s několika základními surovinami, jako je olej, sůl a bylinky. K její přípravě můžeme skvěle využít zeleninové zbytky z lednice. Do jarního pekáčku je nejlepší použít svěží zeleninu, která bude po upečení krásně křupat. Na závěr přidáme vajíčka, bylinky nebo jarní cibulku. Pečenou zeleninu můžeme podávat jako přílohu, lehký oběd nebo večeři. Zbylou zapečenou zeleninu můžeme použít do salátů, těstovin, toustů nebo třeba tortilly.
Za touto hříšnou sladkostí stojí opět francouzská dovednost a vynalézavost, respektive skvělý nápad francouzsko-amerického cukráře Dominiqua Ansela. V jeho hlavě se totiž zrodila myšlenka připravit těsto na croissanty a udělat z něj donut. Což strhlo v New Yorku naprosté šílenství.
Kočičí tanec – pod tímto tajemným názvem se skrývá staročeské jídlo, které je známé v různých kombinacích. V některých krajích se jedná o kombinaci krup a čočky, jinde brambor se zelím. Hospodyňky pak většinou ke kroupám přidávaly i něco masitého, co bylo zrovna po ruce: osmažené maso, slaninu nebo škvarky.
S velikonočním obdobím se pojí nejen mnoho sladkých, ale i slaných receptů. Jedním ze symbolů Velikonoc a jara je zelená barva, I proto bývají součástí velikonočních pokrmů právě mladé a zelené bylinky. Ty najdete i v dnešním receptu na velikonoční chléb, který si můžeme připravit nejen na velikonoční oslavy. Skvěle bude chutnat i v průběhu roku jako netradiční snídaně, svačina, nebo pohoštění pro návštěvu.
Víte, co označuje pojem kombinovaný obal? Z čeho je složený, čím je specifický a jak je to s jeho tříděním a recyklací? V článku o tomto specifickém druhu obalů nechybí ani video. Na Jakvkuchyni.cz tentokrát o kompozitních obalech.
Pravidelnost ve stravování vyvolává v každém jinou představu. Mnozí přemýšlí o přesných hodinách, kdy se najíst, jiní počítají časové rozestupy mezi jídly či počet porcí jídla za den. Co označuje pojem pravidelné stravování? Jak je to „správně“ a další důležité informace prozradíme v článku na Jakvkuchyni.cz.
Zelené potraviny neboli výhonky obilovin, luštěnin a jednobuněčné řasy jsou často označovány také jako tzv. superpotraviny. Do této skupiny patří mimo mladé pšenice, alfalfy (vojtěšky)…
Očista organizmu, nebo také detoxikace, oba tyto pojmy vzbuzují dojem, že musíme z těla vyloučit toxické látky, které se v něm hromadí. Pojem „detoxikace“ je poměrně nešťastný…