Český šéfkuchař olomoucké restaurace Entrée si během porotcování velmi úspěšné soutěže MasterChef doslova podmanil zdejší gastronomické publikum. Bez přehánění lze říci, že kdo z českých tzv. foodies* nebyl v jeho vyhlášeném podniku, ten by měl vrátit Instagramový diplom z fotografování pokrmů na této oblíbené sociální síti.
Tyto malé roztomilé dortíky si v poslední době získaly velmi na popularitě a staly se oblíbeným dezertem, bez kterého se neobejde snad žádná oslava. Těsto podle tohoto receptu chutná po čokoládě a banánech, sladkost mu dodají sušené fíky. Krém připravený z mascarpone a smetany a dochucený sušenými banány krásně křupe. Jak na to?
Škvarkové placky dělávaly naše prababičky a babičky poměrně často. Když se škvařilo sádlo při zabíjačkách, zůstávala spousta škvarků, které se daly využít mnoha způsoby. K jednomu z nejoblíbenějších patřily placky, do kterých se přidávaly posekané škvarky. Pokud si budeme chtít škvarkové placky upéct dnes, nemusíme už kvůli tomu zabíjet prase - škvarky můžeme běžně sehnat v každém řeznictví. Nezapomeňte placky také řádně posypat mákem, tak chutnají totiž skvěle!
Už jste slyšeli, nebo ochutnali čaj matcha? Původně pochází z Japonska, kde roste na polích. Díky speciální technice pěstování k němu pronikne pouze 10 % slunečního světla. Díky tomu rostlina produkuje chlorofyl, čímž jeho nedostatek kompenzuje. Díky tomu je také bohatá na aminokyseliny. Samotnou výrobu si pak každý farmář hájí jako své tajemství. Poznejte kouzlo matcha latte a zkuste si ho připravit podle receptu Jakvkuchyni.cz!
Kdo by nemiloval sušenky speculoos, speculaas nebo také speculatius. Patří k tradičnímu pečivu v Holandsku nebo v Belgii, ale postupně se staly velmi oblíbenými i v našich končinách. Tradičně se sušenky vymačkávají do dřevěných formiček, ale ty u nás nedají moc dobře sehnat. Můžeme tak využít silikonové formičky nebo embosované válečky, díky kterým na sušenkách vykouzlíme nádherné vzory. Velkou roli hraje v receptu i koření. V dnešní době už lze sehnat koření namíchané přímo na přípravu těchto sušenek. Tento recept na sušenky speculoos připravil web Jakvkuchyni.cz v odlehčené verzi bez cukru. Jak na to?
Zima přeje zapečeným hutným receptům plným vitamínů. Rybí maso máme konzumovat ideálně třikrát týdně, pečená treska se zeleninou je tak ideální víkendové jídlo pro celou rodinu. Jak na to?
Ceviche je velmi jednoduchý a chutný rybí pokrm pocházející z Latinské Ameriky, kde je tato úprava rybího masa obrovským hitem. Připravuje se ze syrového rybího masa, které je několik hodin marinováno v citrusové či limetové šťávě, následně se přidají další ingredience. Ceviche se v tomto receptu nechává déle odležet, bude tak chutnat i těm, komu nechutná syrové rybí maso. Jak na to?
Češi vládnou mnoha řemeslům, schopnostem a koníčkům. Ano, řeč je o rybolovu. Zajímavé ovšem je, že ačkoliv jsme zemí proslulou rybníky a chov ryb má u nás dlouholetou tradici, ryby se na našich talířích zase tak často neobjevují! Podle dat statistického úřadu každý z nás v roce 2019 průměrně spořádal pouhých 5,6 kg ryb na osobu! Přitom rybí maso je plné nutričně významných bílkovin, lipidů, vitamínů a minerálních složek a ideálně bychom měli ročně spotřebovat 17 kg rybího masa. Jakvkuchyni.cz přináší seriál o rybách, který představí nejznámější druhy ryb, přiblíží jejich specifické vlastnosti a v každém dílu nás čekají i lahodné recepty. Ponořte se pod hladinu do světa sladkovodních i mořských ryb, podvodní cesta rybího speciálu začíná právě teď!
Cítíte, že na vás útočí chřipka, nebo nachlazení? Vyhlaste jim boj přírodním lékem. Vyzkoušejte česnekový čaj nabitý vitamíny, které vám nastartují imunitu a postaví vás zase brzy na nohy!
Zajímají vás informace na obalech potravin? Pokud vám není jedno, co jíte, možná už jste s sebou začali za tímto účelem nosit do obchodu lupu. To…
Cibule je jednou z nejdůležitějších ingrediencí v našich jídelníčcích – možná si to ani neuvědomujeme, ale tvoří základ značné části jídel. Použitím cibule můžeme skvěle ochutit základy omáček…