Už naše moudré babičky věděly, jaká síla se skrývá v hovězím vývaru a že je základem každé kuchyně. Asi každý známe rčení „Polévka je grunt!“ V minulosti se právě díky blahodárným účinkům kvalitního vývaru z masa nosila polévka ženám po porodu. Pojďme nakouknout pod pokličku kvalitním vývarům a říct si o nich více!
Jaké maso je nejlepší na vývar a jaký je přínos pro naše tělo?
Pokud chceme silný vývar, měli bychom použít nejlépe hovězí maso a v ideálním případě i s morkovou kostí.
Kosti jsou totiž bohaté na vápník a fosfor, obsahují i sodík, hořčík, draslík, síru a křemík. Kostní dřeň, neboli morek, je zase zdrojem vitaminů A, C a K a železa, fosforu, zinku, selenu, bóru a manganu. Pojivová tkáň je zdrojem glukosaminu a chondroitinu – ty se používají při léčbě artritidy.
Kosti, morek i pojivová tkáň jsou tvořeny kolagenem, který se varem mění na želatinu.
Jak připravíme kvalitní vývar?
Kvalitní hovězí maso omyjeme a vložíme do studené vody, aby měly všechny látky co nejvíc času se uvolnit do vývaru.
- Přidáme koření a pozvolna přivedeme k varu.
- Následně stáhneme plamen na minimum a vývar pomalu tzv. táhneme. Toto pozvolné vaření může klidně trvat i několik hodin.
- Čím delší příprava, tím silnější vývar a tedy i silnější účinek.
Extra na přípravu vývaru dle nejstarších receptur
Další možnosti přípravy vývaru vycházející z nejstarších receptur, kde je kladen důraz zejména na nutriční kvalitu polévky.
- Maso by se mělo nejdříve, i s kořenovou zeleninou, 10 min. péct v troubě a pak se i s výpekem vložit do hrnce.
- Následně bychom měli přidat lžíci červeného vína (nebo octa), aby potraviny pustily do vody ještě více živin.
- Dále vývar opět táhneme – klidně přes noc.
Jaké jsou možnosti využití hotového vývaru?
Poctivý vývar má opravdu mnoho využití. Při použití kvalitních surovin získáme pokrm plný vitaminů a minerálních látek, které jsou pro tělo v této podobě velmi dobře využitelné.
Vývar jako lék při nechutenství a jiných zdravotních problémech
Čistý vývar (tedy bez masa a zeleniny) můžeme podávat například při nechutenství, ale také u nejrůznějších zdravotních neduhů, kdy vývar šetrně doplní organismu chybějící živiny.
Stačí jej třeba jen popíjet z hrnku a nemusíme ani vstát a postele, pokud nám není dobře. Takto doplníme nejen tekutiny, ale i cenné živiny, které pomohou s realimentací a následnou dietní stravou.
Co se teploty podávání týká, někomu vyhovuje vývar chlazený, jinému vývar o tělesné teplotě, někomu klasicky teplý. Obecně ale podrážděný žaludek lépe toleruje chladné tekutiny a potraviny.
Vývar pomáhá při nachlazení, respiračních a imunitních onemocněních
Vývar je vhodný i jako podpůrný prostředek při nachlazení, respiračních onemocněních obecně a oslabené imunitě.
Pokud do připraveného vývaru přidáme česnek, zvýšíme jeho hodnotu o antibakteriální složku (zde jen pozor, česnek nebývá dobře tolerovaný v případě trávicích potíží).
Vývar jako „lék“ na kocovinu
Jak asi všichni víme, v příjmu alkoholu musíme být střídmí, ale když už se výjimečně stane, že neodhadneme jeho množství a navíc podceníme příjem čisté vody během jeho konzumace, kteréžto prohřešky nám tělo druhý den vrací v podobě tzv. kocoviny, může nám pomoci právě vývar.
Doplníme jednak tolik potřebné tekutiny, minerální látky a vitaminy a také zklidníme podrážděný žaludek.
Přidáním obraného libového masa a zeleniny, případně vhodné zavářky (např. červená čočka, vaječné kapání, polévkové nudle…) získáme skutečně plnohodnotný pokrm, který zasytí, zahřeje a pomůže díky svému složení i v boji proti mnoha výše zmíněným potížím.
Hovězí vývar
Poctivý vývar má opravdu mnoho využití. Při použití kvalitních surovin získáme pokrm plný vitaminů a minerálních látek, které jsou...
Recept - suroviny a postup
Jak si vyrobit domácí bujón?
Zbytek vývaru, který hned nespotřebujeme, můžeme zredukovat – tzn. déle povařit a snížit tak jeho objem. Když jej dáme zamrazit do tvořítek na led, získáme tak kvalitní domácí bujón pro další použití.
Autorem článku je tým nutričních terapeutek Nutrifit