Marek Šáda je uznávaným kuchařem, který vede restauraci Bellevue a Mlýnec. V rámci projektu Vaříme beze zbytku se s námi podělí o recept na vynikající polévku z bramborových slupek na ztraceném vejci. Jak na to?
Jaký je největší zážitek beze zbytku Marka Šády?
„V době volna chci být s rodinou, chci si ji užít. Jezdíme k babičce, po Čechách, objevujeme nová místa, restaurace… Bojím se, aby mě měly děti rády, abych neprošvihl jejich dětství,” přiznává uznávaný český kuchař, který žije především prací a rodinou. Nic jiného nestíhá.
Polévka z bramborových slupek na ztraceném vejci
Také jste si mysleli, že slupky od brambor patří do odpadkového koše? Ani omylem! Dá se z nich totiž vykouzlit dokonalá polévka, kterou si...
Recept - suroviny a postupProč jsou vejce i slupky od brambor v našich jídelníčcích žádoucí?
Když vyhazujeme bramborové slupky do koše, přicházíme o hodně. Právě tato část brambor je doslova napěchovaná vitamíny B i C a také vápníkem. Jedná se o výbornou zásobárnu energie, která chrání naši imunitu.
Vejce řadíme mezi superpotraviny. Obsahují téměř všechny důležité vitamíny, kromě vitamínu C.
Ve žloutku najdeme vitamíny rozpustné v tucích – A, D, E, K. V bílku zase vitamíny skupiny B. Našemu tělu prospějí i minerální látky v podobě železa, fosforu, draslíku a zinku.
Vejce také obsahuje velké množství bílkovin, které jsou mnohdy hodnotnější než proteiny z masa. Jak to? Je zde vysoké zastoupení esenciální aminokyselin a ty si naše tělo nedokáže vytvořit samo. Vejce jsou také velmi dobře stravitelná.
Až si půjdeme koupit vejce, pátrejme po jejich původu. Zkuste se vyhnout vejcím od slepic z klecových chovů. Nejlepší volbou jsou vajíčka přímo z farem, kde slepice žijí v jejich přirozeném prostředí. TIP: infografika o vejcích prozradí zajímavé informace.
Znáte projekt Vaříme beze zbytku?
Projekt Vaříme beze zbytku vznikl především díky společnosti EKO-KOM, a. s., která se zabývá tříděním odpadu, jenž následně putuje k recyklaci. Výsledkem projektu je publikace Vaříme / Tvoříme beze zbytku, která nás má inspirovat k maximálnímu využívání zdrojů a minimalizaci odpadu.
V části knihy Vaříme beze zbytku se nás to pokusí naučit uznávaní čeští kuchaři. Ve svých receptech nám ukazují, že můžeme velmi efektivně zužitkovat i takové části potravin, které jsme dosud vyhazovali, protože jsme je považovali za odpad (např. slupky od brambor, kávový lógr, slupky kořenové zeleniny atd.).